WBSO

wbso subsidie

De WBSO staat voor Wet ter Bevordering van Speur- en Ontwikkelingswerk, een mooie Nederlandse vertaling van Research and Development. Het is een fiscale maatregel die als doel heeft om R&D binnen het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. Voor de uren die uw medewerkers besteden aan goedgekeurde WBSO-projecten hoeft u als onderneming minder loonheffing af te dragen. Naast de uren die aan WBSO-projecten worden besteed, leiden de overige kosten en uitgaven die u als ondernemer heeft tot een aanvullende afdrachtvermindering. Denk aan materialen, verbruiksgoederen, proefbatches, kosten voor het maken van prototypes, aanschaf specifieke ICT-tools, huur of aanschaf van apparatuur en instrumenten voor de werkzaamheden en R&D-infrastructuur.

 

Momenteel wordt onderzocht of en hoe de definitie van Speur- en Ontwikkelwerk in het kader van de WBSO kan worden verruimd als het gaat om programmatuurontwikkeling. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt of het mogelijk is om, naast ontwikkelingsprojecten op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) ook het toepassen van AI en ML te ondersteunen. Ook wordt onderzocht of modellering en simulatie door middel van ICT-tools binnen de WBSO zou kunnen passen.

Doelgroepen WBSO subsidie

De WBSO staat open voor Nederlandse ondernemers. Iedere onderneming die technisch nieuwe producten, processen of programmatuur ontwikkelt of onderzoek doet naar onbekende, technische werkingsprincipes, komt in aanmerking voor de WBSO. De grootte van de onderneming maakt niet uit.
Het belangrijkste criterium voor de WBSO is dat projecten technisch nieuw zijn voor de aanvrager en dat het werk gepaard gaat met technische uitdagingen die moeten worden opgelost.

Een WBSO subsidieaanvraag houdt meer in dan het kennen van de regels en voorwaarden en het indienen van de aanvraag. Vandaar dat onze dienstverlening een paar stappen verder gaat. Kijk voor een overzicht van onze activiteiten onder diensten.

Voorwaarden, kenmerken en kengetallen

De WBSO biedt ondersteuning aan twee typen projecten:

  • Ontwikkeling van technisch nieuwe producten, processen of programmatuur.
  • Technisch wetenschappelijk onderzoek dat leidt tot nieuwe inzichten.
  • Het is een fiscale regeling voor speur en ontwikkelingswerk / research and development.
  • 40% (starters 50%) loonheffingskorting over de eerste €350.000 aan loonkosten, kosten en uitgaven en 16% over het meerdere.
  • De WBSO moet vooraf worden aangevraagd. Dit kan vier keer per jaar.
  • De aanvraag wordt beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

  

 

Klik hier of op de bovenstaande afbeelding voor de download van de leaflet

Vrijblijvende intake

Elk WBSO traject dat wij aangaan, begint met een vrijblijvend intakegesprek. Wij brengen samen met u de mogelijkheden in kaart en maken een inschatting van de haalbaarheid van uw plannen. Op grond daarvan kunt u een afgewogen beslissing nemen of u het traject aangaat en krijgt u van ons een eerlijk advies over de route en de slagingskansen.

Over Evers + Manders

In 1993 is het bedrijf gestart om de markt van subsidieadvisering te bedienen. In ruim zevenentwintig jaar is ons kantoor gegroeid tot een toonaangevend bedrijf met regionale, nationale én internationale opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en de overheid. Bij Evers + Manders subsidieadviseurs geloven wij in specialisatie en kennis van zaken. Wij kunnen u daardoor de ervaring, meerwaarde en slagingskans van een aanvraag bieden die u mag verwachten. Bekijk ons dienstenpakket.

 

Volg ons op LinkedIn!

Dit artikel delen via: LinkedIn | Twitter | Facebook