Als wetenschapper schrijf je veel. Je schrijft wetenschappelijke artikelen in peer-reviewed tijdschriften, misschien schrijf je ook om je wetenschap te communiceren naar het publiek en je schrijft waarschijnlijk ook vaak subsidieaanvragen. Wat en hoe je schrijft is afhankelijk van voor wie je het schrijft en wat het doel van de tekst is. Dit vereist een duidelijk verschillende aanpak en stijl.
Wij merken vaak hoe moeilijk het is om af te komen van de standaard wetenschappelijke schrijfstijl als je subsidieaanvragen schrijft. Hieronder geven we daarom een overzicht van de verschillen tussen wetenschappelijk en subsidieschrijven.
Het doel
Het schrijven van subsidies heeft een ander doel dan wetenschappelijk schrijven. Het is bedoeld om financiering te behalen, niet om een wetenschappelijk resultaat te communiceren en het behoeft dus een totaal andere aanpak en focus. De truc is om je wetenschappelijke schrijfstijl en manier van denken te verschuiven richting dit doel als je een subsidieaanvraag schrijft.
De reden
Elk subsidievoorstel begint met een subsidieoproep die heel zorgvuldig de doelen en verwachtingen van de financieringsorganisatie, de voorwaarden en de structuur schetst. Er zit altijd een grotere reden achter een subsidieoproep. Het is daarom erg belangrijk om het zorgvuldig te lezen en ervoor te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet. Je kan dan je voorstel daaromheen structureren.
De structuur
Hoewel de volgorde kan verschillen, hebben wetenschappelijke artikelen altijd een duidelijke, herkenbare structuur. Voor subsidievoorstellen verschilt deze structuur afhankelijk van de financieringsorganisatie, het type financiering en het doel van de financieringsoproep. Het is belangrijk om vast te houden aan deze opgelegde globale structuur, maar deze ook aan te passen om je eigen verhaal te kunnen vertellen.
De impact
Impact weerspiegelt de meer langetermijneffecten van uw onderzoek, bijvoorbeeld economisch, maatschappelijk of politiek. De impact van een wetenschappelijk artikel is meestal vrij beperkt, maar voor een subsidievoorstel is het belangrijk om verder te kijken en het grotere geheel te zien. Ook moet je voor veel subsidieregelingen niet alleen nadenken over de impact die je onderzoek zal hebben, maar ook hoe je van plan bent om deze impact te bereiken, bijvoorbeeld door samen te werken met niet-academische stakeholders.
De reviewers
In tegenstelling tot wetenschappelijke artikelen zullen de meeste subsidievoorstellen worden beoordeeld door een brede selectie van internationale beoordelaars. Dat betekent dat het erg belangrijk is om je voorstel te schrijven zodat het begrijpelijk is voor mensen buiten je omgeving. Tegelijkertijd wil je de wetenschappelijke scherpte bewaren. Je kan dit doen door jargon te vermijden of uit te leggen en een goede balans te bewaren tussen simpele bewoordingen en wetenschappelijke details.
Hulp nodig?
Wetenschappers hebben vaak het gevoel dat ze alles zelf moeten kunnen, maar in feite zoeken velen hulp bij het schrijven van subsidies. Wij van Evers + Manders hebben tientallen jaren ervaring in het structureren, vormgeven en schrijven van subsidievoorstellen voor verschillende subsidieregelingen. Geïnteresseerd om meer te weten te komen? Volg ons op social media of neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe wij u kunnen helpen!
U vindt ons ook op LinkedIn!