WBSO – de fiscale regeling voor de innovatieve ondernemer

Fiscale stimuleringsregeling WBSO levert geld op

Zo, de klus is weer geklaard! Dat is ongetwijfeld het gevoel bij veel ondernemingen die  hun WBSO-kengetallen uiterlijk 31 maart moesten melden over het afgelopen jaar. Eigenlijk eerder, want wij zorgen voor onze klanten voor de uiteindelijke verslaglegging van veel van de kengetallen (uren, BSN-nummers, kosten en uitgaven).

Niet verwonderlijk dat onze compliance adviseur Harm Gines Dam op 1 april met een grijns van oor tot oor in onze kantoortuin rondliep. The job was done! “Het blijft soms werken op het scherpst van de snede. Soms worden de gegevens in januari kant-en-klaar aangeleverd en is het een kwestie van “één druk op de knop”. Maar het komt ook voor dat de informatie pas in de laatste week van maart in huis is, en dan soms ook nog niet helemaal volledig. Dat ís soms best even spannend! Onze ervaring, kennis en kunde zorgen dan voor een snelle, volledige en correcte indiening.”

Overheid financiert innovaties

Technologische vernieuwing is belangrijk voor de concurrentiepositie van uw onderneming. Sterker nog: innoveren is noodzakelijk, uw concurrent zit tenslotte ook niet stil. Maar innoveren brengt ook  kosten met zich mee. Met de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) heeft de overheid een fiscale stimuleringsregeling in het leven geroepen om u hierbij te ondersteunen. Met deze regeling wordt  een deel van de (loon)kosten en uitgaven aan  speur- en ontwikkelingswerk (S&O) gesubsidieerd.

Komt u in aanmerking voor een WBSO-bijdrage?

In principe komt elk bedrijf dat speur- en ontwikkelingswerk uitvoert in aanmerking voor de fiscale tegemoetkoming vanuit de WBSO. Wanneer u een product, een productieproces of programmatuur ontwikkelt of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoert kunt u een aanvraag indienen.

Of uw aanvraag gehonoreerd wordt, ligt uiteraard aan het voldoen aan de gestelde voorwaarden. Het begint met de voorwaarde dat uw innovatie of onderzoek plaatsvindt binnen de Europese Unie en ook dat u met uw bedrijf belastingplichtig bent voor de vennootschaps- of inkomstenbelasting in Nederland. Zo zijn er nog meer voorwaarden, met name ten aanzien van de technische nieuwheid. Het is goed uzelf daar tijdig over te informeren.  

Een goed begin is het halve werk

Optimale subsidiebenutting wordt alleen behaald als er een gedegen, tijdige voorbereiding en vastlegging van het proces plaatsvindt. De uren en kosten moeten van tevoren ingeschat worden. Het zijn innovatieve projecten, en het woord zegt het al: het is nieuw. Er zijn dus geen historische gegevens en men heeft geen ervaring met het project.

 

Ook in 2018 hebben wij bij veel relaties weer het WBSO-traject begeleid en recentelijk afgerond. Tijdens het proces ondersteunen en adviseren we om tot een correcte en tijdige indiening van de aanvraag WBSO te komen. En aan het einde van het project zorgen we, dat met de specialistische kennis van onze compliance adviseur het WBSO-traject administratief juist wordt afgerond.

Voorbeeld van de belangrijkste WBSO-acties door het jaar heen, uitgaande van 2 indienmomenten per jaar

WBSO in 2019

Heeft u projecten waarvan u denkt dat ze in aanmerking komen voor een WBSO-bijdrage? Aanvragen kunnen in principe iedere maand ingediend worden, met een maximum van 3 aanvragen per jaar. De deadline om uw project voor de tweede helft van dit jaar aan te melden is 31 mei 2019.

Natuurlijk helpen wij u graag bij uw WBSO-projecten. Waarom kiest u voor ons?

  • Onze adviseurs werken binnen specifieke sectoren. Met de kennis van uw branche kennen we uw (type) bedrijf, uw netwerken en de daarbij behorende R&D-potenties. Uw projectomschrijving schrijven wij daardoor snel en vakkundig.
  • Wij identificeren in uw organisatie mogelijke andere projecten naast het voor de hand liggende project. Alle kansen worden onderzocht. Hiermee halen we voor u het maximale uit de WBSO-regeling.
  • Wij werken proactief: we nemen de “lead” in de sturing en de redactie van de subsidieaanvraag en informeren u welke acties wanneer moeten worden genomen. Wij nemen u zoveel mogelijk werk uit handen.
  • Wij leggen alle stappen vast in een eigen, beveiligd informatiesysteem waarmee er up-to-date en betrouwbare managementinformatie op elk moment voor u beschikbaar is.
  • Evers + Manders adviseurs beloven wat ze doen en doen wat ze beloven.

 

U haalt met Evers + Manders een efficiënte, stabiele partner in huis die voor uw bedrijf het maximale uit de WBSO-regeling haalt.

 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn