Olaf Koster nam begin mei zijn geprepareerde bureau in bij Evers + Manders Subsidieadviseurs in Hoevelaken. Een hele verandering als je bedenkt dat hij kort daarvoor nog in Ghana woonde en werkte. Om te beginnen is het nu bijna de hele dag in Nederlands converseren in plaats van Engels. We gaan hem vragen hoe het hem inmiddels als collega bij Evers + Manders vergaat, maar daar blijft het uiteraard niet bij.
Olaf, wie ben je, wat deed je in Ghana, vertel….
Olaf glimlacht en vertelt, en gedurende het gesprek komt er steeds weer een locatie bij. Alles bij elkaar blijkt dat Olaf geboren is in Amsterdam, en in zijn jeugd daar ook heel kort heeft gewoond. Niet lang na de geboorte van zijn jongere broer, zijn ze met zijn ouders weer als expat richting het buitenland gegaan, waardoor Olaf voor een groot deel van de tijd opgroeide in Zuidoost Azië.
Voor zijn Bachelor opleiding is Olaf teruggekomen naar Nederland en heeft waterbeheer gestudeerd in Wageningen. Na een tussenjaar in onder andere de Filipijnen en Cambodja heeft hij een vervolgstudie gedaan in Melbourne, Australië. Met het afronden van zijn Master “Integraal waterbeheer” met focus op klimaatadaptatie en-mitigatie is hij ook gaan werken. Tot dat COVID-19 uitbrak en hij weer toe was aan wat nieuws. Namens het Young Experts Program, een subsidieprogramma voor jonge experts die via een Nederlands bedrijf in ontwikkelingslanden willen werken, is hij naar Ghana vertrokken. Daar hield hij zich voornamelijk bezig met waterbeheer en circulaire economie voor een bedrijf dat organische afvalstromen omzet tot producten, onder andere stroom via biogas, compost, en nutriëntrijk irrigatiewater.
Waarom heb je gekozen voor waterbeheer en wat daarbij komt kijken?
“Mijn interesse voor water is ontstaan door het werk van mijn vader. Hij is irrigatiespecialist, en gebruikt zijn kennis en kunde in Cambodja met name in het kader van ontwikkelingshulp. Daarnaast wilde ik een richting kiezen die veel mogelijkheden biedt, zowel nu als in de toekomst. Het is onlosmakelijk verbonden met klimaat en daar is ontzettend veel om te doen. Water is een toekomstbestendige richting.”
De niet te vermijden vraag tijdens een kennismaking: heb je nog hobbies?
Zijn antwoord is eerst redelijk standaard door hobbies te benoemen zoals reizen, crossfit en zijn recent opgepakte hobby kitesurfen. Maar vervolgens zegt hij: “Eigenlijk heb ik maar één echte hobby: nieuwe dingen uitproberen!”
Hoe ben je terechtgekomen bij E+M?
“Via een recruiter. Het contract in Ghana liep op zijn eind en ik wilde graag weer terug naar Nederland. Grappig was ook de linken die er met Evers + Manders bleken te zijn. Mijn coach bij YEP kende Evers + Manders en YEP was ook lid van NWP en Evers + Manders is dat ook. Mijn eerste sollicitatie met Paul (Manders) en Johan (Evers) was via internet. De internetverbinding bij mij was slecht, ik had heel donker en korrelig beeld, dus vroeg me wel af wat ze daarvan vonden. Zo’n jongen die in Ghana werkt en dan zo solliciteert op een baan in Hoevelaken,of all places.”
Wat voor gevoel had je na het gesprek?
“Dat het heel fijne mensen waren, heel persoonlijk, met oprechte aandacht. Bij andere partijen kreeg ik soms het gevoel dat het een “moetje” was. Alsof ze het gesprek even moesten doen. Bij Paul en Johan voelde het als oprecht. En dat gevoel heb ik nog steeds.”
En nu, na het recente nieuws dat E+M is verkocht aan Hezelburcht? Doet dat wat met dat gevoel?
“Nee, het past bij mij als persoon. Nieuw en verandering, leuk, kom maar op!”
Dat valt me wel al als een rode draad in ons gesprek op: jij leert heel graag nieuwe dingen, vernieuwing is voor jou heel belangrijk.
“Klopt, ik wil snel en veel leren. Daarom past dit vak me ook heel goed. Je bent als subsidieadviseur voortdurend bezig met innovatie, met diverse sectoren, en je leert snel nieuwe bedrijven in binnen- en buitenland kennen. Daarbij is Nederland een land dat in de top van de wereld staat voor wat betreft actief zijn op het gebied van innovatie. Dat past goed bij mij als leergierig persoon.”
“Eigenlijk heb ik maar één echte hobby: nieuwe dingen uitproberen!”
Heb je een doel voor ogen bij E+M?
“Ja, ik wil kennis opbouwen, veel leren, met name wil ik veel over innovaties leren. En ik vind het leuk om werkzaamheden te verrichten voor de watersector in Nederland.”
Jij als ervaringsdeskundige, wat zijn de verschillen tussen werken in Nederland en in het buitenland?
“In Nederland heb je relatief veel vrijheid in de keuzes van wat je wilt doen of waar je wilt werken. Dat wordt ook gestimuleerd wat fijn is, want men werkt met intrinsieke motivatie. Niet alle landen waar ik heb gewerkt hebben die mogelijkheden en kansen. Dat is een reden waarom het ook fijn is om te werken bij Evers + Manders. Daar heb ik echt het gevoel dat we een team zijn en dat iedereen er zit omdat ze er zelf voor hebben gekozen.
Daarnaast is Nederland natuurlijk ook een fantastisch geregeld land. Dingen gaan soepeler en werkefficiëntie ligt hoger. Ik weet nog goed dat ik een keer vroeg aan mijn buitenlandse collega’s bij mijn vorige baan in het YEP-programma wat hun eerste indruk was van Nederland. Velen vielen op dat het in Nederland allemaal wel heel schoon, goed geregeld, soepel en efficiënt is.
Geeft jouw buitenlandervaring de klanten van E+M voordelen?
“Ja, dat vind ik wel. Onder andere het ‘out of the box thinking’ door naar dingen te kijken met een andere “approach”. Olaf vervalt soms nog wel in zijn andere moedertaal Engels, zeker als hij stellig is. En op een of andere manier past het dan ook beter om dat zo te houden. Vervolgens zegt hij: ”Door mijn ervaring in het buitenland kan ik ook anders over zaken nadenken. Hoe gaan andere landen om met het probleem dat men her in Nederland ook tegenkomt? Ik kan vergelijkbare situaties en problemen, want die zijn er voldoende, naast elkaar leggen en dat is iets extra’s wat niet iedereen kan bieden.”
Na kort nadenken komt hij met een voorbeeld. “In Nederland was het ondenkbaar dat het hier te droog zou kunnen worden. Vanuit historie werd er juist alles aan gedaan om Nederland droog te houden. Neerslag werd zo snel mogelijk afgevoerd naar de zee. In Australië is het precies andersom. Nu denkt men daar in Nederland uiteraard ook heel anders over, nu we te maken hebben met een wijzigend klimaat.”
Hoe bevalt het tot nu toe bij E+M? Bijvoorbeeld de procedures etc.? We werken ten slotte met het ISO-kwaliteitssysteem.
“In vergelijking met de vorige baan absoluut een ‘blessing’. Het is allemaal goed georganiseerd, er is structuur. De kwaliteit van de communicatie evenals de manier van communiceren met klanten is duidelijk. Dat heb ik in mijn vorige baan wel gemist.”
Waar ligt volgens jou de kracht van E+M?
“Het is een klein team, dat ‘close’ met elkaar is. Men kent elkaar goed, waardoor men ook elkaars sterke en minder sterke kanten kent. Daardoor kan met elkaar goed aanvullen. En de persoonlijke leiding, oprecht en met warmte, je doet er als individu toe.”
Wat zou je nog graag willen doen in de toekomst?
“Reizen, met name naar Noord-Amerika waar ik nog nooit geweest ben. Mijn hele familie is er al geweest behalve ik, en ik heb daar ook veel vrienden wonen van mijn middelbareschooltijd in Bangkok. Maar dat niet alleen, ik wil ook graag naar Zuid-Amerika om vergelijkbare redenen. En om mijn Spaans een beetje te kunnen oefenen natuurlijk.”
Volgt u ons al op LinkedIn?