Urgentie is geboden, nu meer dan ooit

Urgentie bij COVIC-19

We worden wereldwijd in de greep gehouden door de voortschrijdende coronavirus pandemie. Voor veel bedrijven betekent dit dat het werk stil ligt: Restaurants zijn gesloten, medewerkers worden dringend geadviseerd thuis te werken indien mogelijk en zelfs de Nederlandse bloemisten gaan dit jaar niet naar Vaticaanstad om de paasviering te verzorgen. Naast de duidelijke gezondheids- en welzijnszorgen brengt het coronavirus dan ook grote economische gevolgen met zich mee.

Het vinden van oplossingen is noodzaak. Ziekenhuizen en andere onderzoeksinstellingen draaien overuren op zoek naar een antivirus en vaccinatie. Ook het ontwikkelen van online medische applicaties om mensen thuis bij te staan, communicatietools, alsmede oplossingen om het tekort aan mondkapjes, beademingsapparatuur en desinfecterende middelen tegen te gaan, is in volle gang.

Als ik dinsdagochtend naar kantoor fiets is het merkwaardig stil op straat. De meeste mensen werken thuis, en ook de hordes scholieren die normaal over het fietspad slingeren, zijn afwezig. Op kantoor is het ongewoon rustig, maar schijn bedriegt: Thuis zit ieder van ons driftig tikkend achter zijn of haar computerscherm en gaat het werk gewoon door. Af en toe lassen we een digitale koffiepauze in, waarbij we even bijpraten met collega’s die vanuit huis hard aan de slag zijn.

Subsidieregelingen en COVID-19

In de afgelopen periode zijn er meerdere subsidieregelingen beschikbaar gemaakt in directe reactie op de uitbraak van COVID-19, zoals Horizon 2020: SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020: Advancing Knowledge for the Clinical and Public Health Response to the 2019-nCoV Epidemic (gesloten 12 februari) en het EIC Accelerator instrument van de Europese Commissie (gesloten 18 Maart). Wij werken hard om subsidievoorstellen die bijdragen aan de mitigatie van het coronavirus zo snel mogelijk in te dienen.

In de wereld van de subsidieaanvragen is urgentie een oude bekende: Aanvragen moeten vaak snel de deur uit, en deadlines zijn er altijd en overal. Maar voor mij had de aanvraag waaraan ik deze week mocht bijdragen toch een extra betekenis: urgentie, niet alleen omdat de deadline daarom vroeg, maar ook omdat de wereld zo hard toe is aan verlichting van deze crisis. Een moment waarop het directe verband tussen medisch en industrieel onderzoek, subsidieaanvragen en maatschappelijke verantwoordelijkheid en relevantie, innovatie en welzijn, duidelijk zichtbaar is. De wetenschap, industrie, fondsen en subsidiegevers – allemaal dragen ze bij aan de mitigatie en het vinden van een oplossing voor de huidige pandemie. 

Indien u onderzoek doet naar het coronavirus, of een innovatie heeft die bij kan dragen aan de mitigatie ervan, staan wij u uiteraard graag bij in het vinden van het juiste subsidie-instrument en het indienen van uw aanvraag. 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn