Uitleg top 10 van subsidiejargon

uitleg vakjargon subsidie

Raakt u wel eens in de war over hoe uw WP’s kunnen leiden tot een deliverable, waar u uw milestones in uw Ganttgrafiek kunt zetten, of hoe u de IPR van uw SME  het beste kunt beschermen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die verblind wordt door dergelijk financieringsjargon…

Bij het opstellen van een subsidievoorstel, vooral voor een Europees programma, komt u ongetwijfeld in nieuwe termen terecht die u niet helemaal begrijpt. Het spreekt voor zich dat de subsidiedocumenten u een uitleg geven, maar deze formele uitleg is vaak vrij uitgebreid. Het gevolg is dat veel mensen deze termen niet volledig begrijpen, terwijl dit cruciaal is voor het succes van uw voorstel.

Hieronder vindt u een top 10 van veelgebruikte termen en afkortingen, met uitleg ervan in begrijpelijke taal:
1. Aanbesteding: een specifieke vorm van subsidie waarbij u een bepaald bedrag aanvraagt in ruil voor goederen, diensten of werken.
2. Deliverables: waardevolle, fysieke producten die worden geproduceerd als resultaat van een bepaalde taak binnen een project. Denk hierbij aan rapporten, documenten, software, websites, publicaties etc.
3. Milestones: gebeurtenissen die de vooruitgang vertegenwoordigen en een go-no/go actie binnen het project markeren. Deze gaan vaak samen met een deliverable, maar niet elke deliverable hoeft te worden gekoppeld aan een milestone.
4. Consortium: een groep partners (universiteit, overheid, industrie) die samen financiering aanvragen, onder leiding van de coördinator van het consortium.
5. WP’s: werkpakketten, afgebakende deelprojecten binnen uw voorstel. Deze vertegenwoordigen vaak een onderzoeksproject, maar kunnen ook het beheer en de verspreiding van de resultaten omvatten.
6. Pert chart: een grafische weergave van de verschillende WP’s in een project en hoe deze zich tot elkaar verhouden.
7. Gantt chart: een grafiek die laat zien hoe uw project in de loop van de tijd gepland wordt, met een tijdbalk voor elke taak en mogelijke markeringen voor belangrijke momenten (bijv. deliverables en mijlpalen).
8. IPR: Intellectuele Eigendomsrechten, wettelijke rechten die intellectuele creaties beschermen (Intellectuele Eigendom; IP) zoals ideeën en uitvindingen.
9. SME’s: kleine en middelgrote ondernemingen met minder dan 250 werknemers die nog niet te veel geld of winst maken (d.w.z. < 50 miljoen jaaromzet of <43 miljoen jaarbalans).
10. Stakeholder: iemand die beïnvloed wordt door of gebruik kan maken van uw onderzoek, bijvoorbeeld individuen, bedrijven, organisaties of zelfs de maatschappij als geheel.

Hulp nodig of advies over uw subsidievoorstel? Wij van Evers + Manders hebben jarenlange ervaring in het ondersteunen van onderzoekers bij het schrijven van onderzoeksbeurzen. We begrijpen de taal van subsidiegevers en weten wat ze willen.

Bent u geïnteresseerd in hoe wij u kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of meer informatie wilt over onze dienstverlening.

Dit artikel delen via: LinkedIn