Talentprogramma: wat is nú belangrijk aan het academisch CV?

In eerdere blogs schreven we al over grote veranderingen die spelen in de wetenschappelijke wereld. Kennisinstellingen en wetenschapsfinanciers willen af van de extreme publicatiedrift. Met het landelijke programma Erkennen en Waarderen verschuift de focus naar kwaliteit, originaliteit en impact van onderzoek. Ook komt er meer waardering voor kwaliteiten buiten wetenschappelijk onderzoek, zoals in onderwijs, leiderschap, open science en patiëntenzorg.

Talentprogramma

Het NWO-Talentprogramma (de Veni, Vidi en Vici-beurzen) verandert mee met deze ontwikkelingen. Dat is vooral te merken aan de introductie van een nieuw CV. In de kern draait dit CV nog steeds om prestaties in onderzoek, maar het CV is meer verhalend en het gaat verder dan een lijst van publicaties, subsidies en prijzen. Ook is er ruimte voor andere aspecten die iets zeggen over de kwaliteit van de wetenschapper. Het aantonen van leider- en mentorschapskwaliteiten is inmiddels zelfs een verplicht onderdeel in de CV’s van Vici en Vidi-kandidaten.

Van narratief naar evidence-based

De ommezwaai van NWO begon in 2019 met de introductie van het ‘narratief CV’. In dit CV kreeg een aanvrager alle vrijheid om aan te tonen een getalenteerd en uitmuntend onderzoeker te zijn. Het format is door NWO doorontwikkeld tot het huidige ‘evidence-based CV’. Het evidence-based CV bestaat uit een academisch profiel (wie ben je als onderzoeker, wat is je visie, wat zijn je kwaliteiten en successen, welke kansen heb je gecreëerd en benut) en maximaal 10 key outputs als onderbouwing van het geschetste profiel. Outputs kunnen publicaties zijn, maar bijvoorbeeld ook software, workshops, datasets of patenten. Hiervoor bestaat geen magische formule: welke outputs laten duidelijk zien dat jij uitmuntend bent en het onderzoeksidee kunt uitvoeren? De hoge kwaliteit en impact van elke output moeten worden gemotiveerd en bewezen met indicatoren (samenwerking met bepaalde collega’s, prijzen gerelateerd aan de output, aantal citaties/social media aandacht, etc.).

Selectie bij vooraanvragen alleen nog op CV

De omschakeling van een traditioneel naar een evidence-based CV kan erg lastig zijn voor wetenschappers, omdat het vraagt om een andere manier van denken en presenteren. Een extra uitdaging is dat NWO sinds dit jaar bij de vooraanvragen in het Talentprogramma alleen nog selecteert op CV. Cruciaal dus om hier de juiste aandacht aan te besteden! De adviseurs van Evers+Manders bieden hierin graag ondersteuning.

 

Volgt u ons al op LinkedIn? 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn