Foto: v.l.n.r. Edine Pape, Linde van de Kuijt en Robert Strooper
Het was zover! Na flink passen, meten en schuiven met de afspraken in onze agenda’s ging het eindelijk gebeuren: het interviewen van de junior subsidieadviseurs. Er was een bijkomend voordeel van diverse keren verschuiven van de afspraak. Stonden de eerste afspraken gepland met Linde van de Kuijt en Robert Strooper, ondertussen kon ik daar onze nieuwe collega Edine Pape aan toevoegen.
Nadat ik mijn aanpak heb toegelicht gaan we van start. Waren de dames en heer in het begin nog tamelijk stil en rustig, even later struikelen ze met hun antwoorden over elkaar. Gelukkig, nu klopt het, want dat past veel meer bij het beeld dat ik van ze heb.
Mogen we even voorstellen? Edine, Linde en Robert, onze junior adviseurs
Met de komst van Robert in januari 2018, Linde in december van dat jaar en Edine in april van dit jaar is het team met 20 collega’s op volle sterkte. Edine is de meest technisch opgeleide junior met een sterk wetenschappelijke achtergrond: Masters in Archeologie en Paleobiologie en gepromoveerd in Biogeochemie. Robert heeft voornamelijk een juridische en beleidsmatige achtergrond met zijn Bachelor Internationaal en Europees Recht en Master in Energy and Climate Law. Linde heeft haar Master gedaan op het gebied van Milieu en Energiemanagement na de Bachelor Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie en heeft daarmee vooral een beleidsmatige en politieke achtergrond.
Subsidieadvies is veel meer dan een aanvraagformuliertje invullen
Op de vraag wat de doorslag gaf om als subsidieadviseur bij Evers en Manders aan de slag te gaan bleken er diverse motivaties te zijn: ‘leuke samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen’, ’het kwam veel professioneler over dan elders’, ‘sectorgerichte werkwijze’, ‘werken aan internationale opdrachten’ en ‘het enthousiasme van Johan (Evers) en Paul (Manders) tijdens de gesprekken’. “Daarnaast leek de sfeer op kantoor ook goed. En, ook niet geheel onbelangrijk: Evers + Manders besteedt veel aandacht aan training en coaching.”
Linde voegt nog toe: “Ik wilde graag binnen duurzaamheid en circulaire economie aan de slag en mij hierbinnen zo breed mogelijk ontwikkelen. En dat lukt prima omdat je bij de meest veelzijdige en innovatieve projecten betrokken bent”.
Robert werd erg enthousiast over de projecten waar Evers + Manders bij betrokken is. “Ik zit nu heel erg aan de innovatiekant van de energietransitie en daardoor zie ik allerlei ontwikkelingen die de komende jaren een grote rol gaan spelen in de samenleving.”
Edine vult aan: “Wat mij aanspreekt is het werken in de vele verschillende vakgebieden, bezig zijn met diverse onderwerpen, en op een toegepaste manier met kennis omgaan. Daarbij is het uitdagend om wetenschappelijke informatie en kennis op een wervende manier in te zetten.”
Het beroep van subsidieadviseur is een niet heel voor de hand liggende keuze bij afgestudeerden. Althans, dat blijkt uit ons gesprek dus ik wil daar wel wat meer over weten. “Hoe zou volgens jullie dan een vacature voor junior subsidieadviseur in de markt gezet moeten worden?” Ze zijn er duidelijk in: “Er moet veel meer gecommuniceerd worden dat je als subsidieadviseur bezig bent met technische innovatie. Dat je meedenkt met de klant, en probeert de juiste subsidieregelingen te selecteren die de strategische doelstellingen van de klant kunnen ondersteunen. Het is niet een aanvraagformuliertje invullen voor de klant. Het gaat zoveel dieper!”
Hoe ervaren jullie het inwerken en opleiden bij E+M ?
“Je krijgt een intensief inwerkprogramma dat organisatiebreed wordt ingevuld. Naast het kennis vergaren door training, opleiding, begeleiding en het nodige leeswerk, word je ook in het diepe gegooid. Door opdrachten uit te voeren voor organisaties met medewerkers met een hoge mate van specialisatie op een bepaald vakgebied moet je je in korte tijd heel veel eigen maken. Kortom, je leert in korte tijd ontzettend veel.”
“Je vraagt je soms af: Moet ik hier een vraag over stellen? Iedereen lijkt het te snappen. Dat is soms wel lastig. Zeker als je bij een klant bent en iedereen lijkt te weten wat een begrip inhoudt, en jij niet. Dan is het toch de kunst om die vraag te durven stellen. En meer. Dus door blijven vragen, juist bij de klant, tot je het complete verhaal hebt.” Ze herkennen allemaal dat gevoel tijdens het begin van de inwerkperiode.
“Soms heb ik het idee dat jullie best heel druk zijn. Jullie hebben een intensief inwerkprogramma, doen allerlei indrukken op en worden overstelpt met informatie. En jullie gaan inderdaad ook al vrij snel mee naar klanten. Is dat allemaal te combineren in het begin?” “Ach… op dit moment bijvoorbeeld zijn we lekker druk met de WBSO en daarnaast lopen natuurlijk ook nog andere projecten. Maar het gaat prima. Je leert er wel ontzettend veel van. Het is werken met pieken en dalen. En tijdens de dalen is er voldoende tijd om op adem te komen en weer nieuwe projecten op te pakken. “
En beetje spannend: hoe zijn wij als collega’s?
“Er is een open sfeer op kantoor en je hebt nooit het gevoel dat je teveel vraagt, iedereen is erg behulpzaam. Je werkt in het begin nauw samen met ervaren collega’s, waar je enorm veel van leert. Daarnaast krijg je ook de gelegenheid om veel verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk heeft elke senioradviseur zijn eigen stijl daarin. De een laat je sneller “los” dan de ander. En kom je er niet uit of wil je even sparren, dan is er altijd tijd en gelegenheid om zaken te vragen en te bespreken. En natuurlijk houden ze ook de vinger aan de pols.”
“Ook leuk is dat we elke dag samen lunchen aan de grote, centrale lunchtafel, waardoor je alle collega’s snel op een informele wijze leert kennen. En er wordt regelmatig een potje getafeltennist, fanatiek getafeltennist. Het is leuk, we hebben het echt naar onze zin.”
Succes Edine, Linde en Robert! En dank je wel voor jullie tijd en input!
Henny Doppenberg
Marketing en communicatie