Subsidieaanvraag schrijven: 10 tips van de NIH

Neuroscience conference

Hoewel ik inmiddels werkzaam ben als subsidieadviseur stond er nog een wetenschappelijk congres vanuit mijn vorige postdoctorale functie gepland. Dus na twee weken Evers + Manders zat ik in het vliegtuig naar Chicago om over mijn onderzoek te praten op het grootste neurowetenschappelijke congres van de wereld.

Naast onderzoek werden op deze conferentie vele workshops gegeven, bijvoorbeeld over het schrijven van beurzen en loopbaanontwikkeling. Ik heb een workshop bijgewoond van het grootste medische financieringsorgaan in de VS, de National Institutes of Health (NIH).

Hier de beste tips die ook binnen Nederland en Europa van toepassing zijn

 1. 1. Start op tijd en lever tijdig in

 2. U kunt dit doen door het bijhouden van lopende en komende oproepen en het proces duidelijk te structureren en te plannen.
 3. 2. Lees de subsidieregeling aandachtig

 4. Zorg ervoor dat u, uw team en uw onderzoek in aanmerking komen. Bedenk voor welk type subsidie (bv. opleiding, onderzoek, samenwerking met de bedrijven) u een aanvraag indient en schrijf dienovereenkomstig.

 5. 3. Maak gebruik van de middelen op de website

 6. Bijvoorbeeld voor de begroting en de subsidiabiliteit, die op de website worden vermeld.
 7. 4. U kunt altijd contact opnemen met de programmacoördinator als u vragen heeft over het gesprek.

 8. 5. Zorg ervoor dat u alles aandraagt waar om gevraagd wordt.

 9. Dit klinkt als een open deur, maar subsidievoorstellen worden vaak verworpen omdat ze niet aan alle criteria voldoen.

 10. 6. Vraag advies aan mensen die ervaring hebben met de specifieke subsidie of schakel een subsidieadviseur in

 11. Bekijk eerder gefinancierde voorstellen en haal uit die voorstellen de zaken die de subsidiegever graag wil zien.

 12. 7. Denk na over de review criteria 
 13. Hoe zal het voorstel scoren? Schrijf het voorstel met de recensent in gedachten.
 14. 8. Overtuig de reviewer, maar verveel hem niet
 15. Maak het gemakkelijk voor de reviewer om te lezen. Gebruik witregels, tussenkopjes, typografie, tabellen en figuren, maar overdrijf niet. Zorg voor een evenwicht tussen leesbaarheid en inhoud.
 16. 9. Geef duidelijk uw zwakke punten aan
 17. Denk na over waar uw project problemen kan gaan ondervinden en rapporteer hoe u van plan bent deze op te lossen. Het laat zien dat u er goed over nagedacht hebt en voorbereid bent.
 18. 10. Praat met collega’s en mentoren
 19. Laat collega’s en mentoren uw voorstel lezen en commentaar geven. Ironisch genoeg zullen mensen die niet goed bekend zijn met uw onderwerp vaak de beste tips geven!

 

En onze laatste tip: raadpleeg een professionele adviseur. Bij Evers + Manders kennen we veel subsidieregelingen en weten we wat er nodig is en wat de subsidieverstrekker wil zien. Bovendien kunnen we u helpen bij de structuur en begeleiden we het proces, zodat alles voor de deadline klaar is. We hebben verschillende adviesmogelijkheden, variërend van alleen het redigeren van uwdefinitieve voorstel tot begeleiding van het gehele proces.

Dit artikel delen via: LinkedIn