Stakeholder analyse: Hoe vindt u stakeholders en hoe betrekt u ze bij uw subsidievoorstel?

Science

De wetenschap wordt steeds meer multidisciplinair en toegepast. Voor veel subsidieaanvragen bent u daarom verplicht om de stakeholders van uw project te inventariseren en erbij te betrekken. Stakeholders zijn mensen, organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij uw onderzoek en die bereid zijn om met u samen te werken als partner, eindgebruiker of adviseur voor uw voorgestelde project.

Stakeholders spelen een cruciale rol in het denken over hoe de opgedane kennis en producten die voortkomen uit een onderzoeksproject te gebruiken zijn. Veel wetenschappers weten echter niet wie hun stakeholders zijn, wat ze kunnen bijdragen of waar ze te vinden zijn. Daarom schetsen we hieronder hoe u deze uitdaging systematisch kunt aanpakken:

  • Brainstorm: Ga samen met uw medewerkers zitten en brainstorm over de begunstigden van uw onderzoek. Denk aan NGO’s, overheidsinstellingen, stichtingen, bedrijven, particulieren, enz. Schrijf alles op wat u kunt bedenken en denk na over de vraag of u al mensen in deze organisaties kent.
  • Selecteer: Nadat u deze lijst hebt opgesteld gaat u verder met het groeperen van de belanghebbenden, zodat u kunt zien welke begunstigde geïnteresseerd zou kunnen zijn in uw project. Denk na over wat ze kunnen geven en nemen van uw project. Als dit evenwichtig is, is de kans groter dat ze geïnteresseerd zijn om samen te werken. U kunt een power-interest matrix gebruiken om hun belangen en behoeften te groeperen en in balans te brengen.

  • Verbind: Nadat u uw stakeholders hebt geselecteerd, bepaalt u wat hen motiveert, wat hun waarden zijn en hoe u hen kunt overtuigen om deel te nemen aan uw project. Met deze informatie kunt u hen benaderen.
  • Betrekken: Wanneer u uw stakeholders met succes hebt benaderd, is het tijd om ze te betrekken bij uw consortium. Geef aan wat hun rol is tijdens het project en hoe dat beide partijen ten goede komt. Vroegtijdige betrokkenheid van stakeholders helpt om uw project aan te passen zodat het meer toegepast of maatschappelijk relevant wordt.

Power of Interest Matrix

Een goede betrokkenheid van de belanghebbenden is een essentieel kenmerk van veel subsidieregelingen, met name die welke op zoek zijn naar een sterke kennisbenutting en maatschappelijke impact. Stakeholders zullen uw voorstel verbeteren door mogelijkheden voor kennisbenutting toe te voegen en u helpen uw project in te richten zodat het beter de gewenste impact kan bereiken. Het is daarom belangrijk om dit deel van uw subsidieproces niet te onderschatten en vroeg te beginnen met de interactie met uw stakeholders!

Heeft u hulp nodig met dit proces? De adviseurs van Evers + Manders hebben tientallen jaren ervaring met stakeholderanalyse en -betrokkenheid en beschikken over een groot netwerk waarvan u kunt profiteren. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Volg ons op LinkedIn!       

Dit artikel delen via: LinkedIn