Schrijf je subsidieaanvraag liever niet zo!

How to NOT write a grant proposal

Als subsidieadviseurs weten we wat er wel en niet werkt in subsidieaanvragen. Om deze kennis over te brengen op onze klanten, dat is niet altijd eenvoudig. Dat komt omdat we vaak slecht nieuws brengen: de bestaande tekst is slecht geschreven of niet goed gestructureerd, de CV’s moeten fors ingekort worden, het consortium is te groot of kent geen goeie balans, etc. Subsidieaanvragen schrijven is niet makkelijk, de competitie is hevig en veel minder optimale beslissingen kunnen worden gemaakt. Hieronder geven we een paar tips over wat je écht niet moet doen: de veelgemaakte fouten en valkuilen bij het schrijven van subsidieaanvragen.

Slechte planning

Vaak worden we (te) laat benaderd voor begeleiding bij een subsidieaanvraag. Men zag de call pas recent, of er waren taken die voorrang hadden, er was nog geen helder idee of consortium etc. Natuurlijk helpen wij als subsidieadviseurs het proces te vergemakkelijken en verbeteren we de kwaliteit van de tekst en de structuur van het project. Ook nemen we belastende taken over. Maar we kunnen niet meer tijd voor je kopen. Een goede planning, heldere tijdlijn en een toegewijd team is cruciaal voor succes. Vergeet vooral de lange vakanties in de zomer en rondom Kerst niet, deze beïnvloeden de planning enorm.

Eenzijdige focus

Voor wetenschappelijke voorstellen hebben we vaak te maken met wetenschappers die willen dat het hele voorstel gericht is op het wetenschappelijke idee en dus schrijven ze overeenkomstig. Maar, vooral bij grotere consortiumsubsidies, is een belangrijk deel van het voorstel gericht op projectmanagement, aansluiting bij de subsidieoproep, haalbaarheid, impact, juiste communicatie van de resultaten en (onderzoeks)training. Recentelijk zijn ook andere onderwerpen als Open Science, data management en duurzaamheid belangrijker geworden. Onderzoekers hebben vaak de neiging om deze onderwerpen opzij te zetten voor een later moment. Of ze benoemen ze heel kort terwijl ze echt belangrijk zijn voor het project en ook zo beoordeeld zullen worden.

Gebrek aan structuur

Een resultaat van gericht zijn op onderzoeksinhoud is werken in een specifieke volgorde: eerst de juiste details, daarna de focus op het grotere plaatje. Wij hebben de voorkeur om andersom te werken: focus eerst op het grote plaatje (project impact, strategie, structuur en  aansluiting bij de call) en schakel daarna over naar de details. Dit zorgt ervoor dat de projecten beter aansluiten bij de subsidie-oproep of -regeling. Dit is enorm belangrijk maar wordt gemakkelijk vergeten tijdens het schrijfproces. Als je de details al hebt ingevuld, dan wordt het lastiger om deze strategie te wijzigen.

Onevenwichtig consortium

Het consortium moet gevarieerd samengesteld zijn. Een veel voorkomende fout bij het samenstellen van een consortium heeft te maken met “teveel van hetzelfde”. Een vriend moeten toevoegen die jou de vorige keer meenam, of iemand toevoegen alleen omwille van de diversiteit. Wat ook vaak gebeurt, is dat coördinatoren veel mensen tegelijk vragen. Als ze allemaal ja zeggen, eindig je met een groot, onbeheersbaar consortium. Wij adviseren om het consortium klein en to-the-point te houden en de nadruk te leggen op complementariteit. 

Hulp nodig?

Wij helpen u graag bij het samenstellen van een winnend voorstel, waarin uw project optimaal wordt gepresenteerd, 100% in lijn met de specifieke behoeften van de oproep. Een voorstel waarin de achtergrond, het behandelde probleem, de projectdoelen, de activiteiten en de resultaten en impacts duidelijk en SMART zijn. Waarbij het evenwicht tussen strategie, overzicht en details in evenwicht is en het voorstel mooi geschetst en licht verteerbaar is.

Bij Evers + Manders hebben we jarenlange ervaring met subsidieadvies en helpen u bovengenoemde (en andere) fouten te vermijden en van uw subsidievoorstel een winnend voorstel te maken!

Volg ons op LinkedIn voor updates! 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn