“Samenwerking tussen de academie en het bedrijfsleven is niet meer weg te denken.”

NWO-debat 'Wetenschap werkt'

Moet de universiteit meer samenwerken met het bedrijfsleven? En zo ja, waar liggen dan de grenzen van bijvoorbeeld onderzoek naar controversiële onderwerpen, open kennisdeling en de bescherming van intellectueel eigendom?

Op 30 januari toog E+M subsidieadviseur Marlieke van Kesteren naar de TU Eindhoven om deel te nemen aan het NWO debat “Wetenschap werkt!”. Met deze debatreeks wil NWO in discussie gaan met wetenschappers, beleidsmedewerkers, subsidieadviseurs en de industrie over hun nieuwe strategie. Onderwerp van dit debat: Publiek-Private Samenwerking (ook wel PPS) met een panel bestaande uit Marcel Levi (bestuursvoorzitter NWO), Bart Smolders (Technische Universiteit Eindhoven), Yvonne van der Meer (Maastricht University) en Marcel Geurts (NXP).

Valkuilen van grote PPS-samenwerkingen

PPS is natuurlijk niet nieuw maar neemt wel aanzienlijk toe binnen de onderzoeksfinanciering van NWO. Waar het enthousiasme over PPS breed werd gedeeld door de panelleden, waren er ook kanttekeningen. Zo beaamde Levi dat het niet voor elke wetenschapper is weggelegd. Vanuit het wetenschappelijke oogpunt was duidelijk dat PPS-samenwerkingen in grote, vaak internationale consortia als lastig wordt ervaren maar ook heel inspirerend kan werken. Van der Meer vertelde dat ze ook zeker betrokken is geweest bij consortia die niet goed werkten, omdat het project niet goed was uitgedacht of omdat het internationale karakter het proces bemoeilijkte.

Als NWO-voorzitter besprak Levi het nieuwe NWO-programma Kennis- en InnovatieConvenant (KIC) als een soort “proeftuin” om de grenzen van PPS te ontdekken en het aanvraagproces te vergemakkelijken. Smolders, die vaak samenwerkt met het NXP van Geurts, juichte dat toe maar beide heren benadrukten wel dat de belangen van verschillende partijen van tevoren, maar ook gedurende een project goed afgekaderd moeten worden. Een goede oplossing is dan, volgens Levi, om een onderzoeksinstituut op te richten dat tussen de universiteit en het bedrijf in staat.

Samenwerking neemt toe

Al met al is de conclusie duidelijk, zoals Levi treffend wist te verwoorden: “samenwerking tussen de academie en het bedrijfsleven is niet meer weg te denken en zal de komende tijd alleen maar verder toenemen”. Als het aan NWO ligt tenminste.

 

Heb jij als wetenschapper moeite met het optuigen van een PPS consortiumproject, bijvoorbeeld binnen de NWA-ORC, NWO KIC of Horizon Europe? Vind je het lastig om de verstandhouding tussen de academische en private partijen goed te houden? Of weet je niet goed hoe je bepaalde onderdelen in het aanvraagformulier aan moet vliegen? Bij Evers + Manders hebben wij hier brede ervaring mee en staan graag voor je klaar om te helpen.

 

Volgt u ons al op LinkedIn? 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn