REACT-EU: Van coronacrisis naar een groene toekomst

Injectie voor de economie

REACT-EU staat voor “Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe”. Het programma is bedoeld om de lidstaten door deze moeilijke periode heen te helpen middels financiële steun voor de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de coronacrisis. Het totale bedrag van € 55 miljard zal worden verdeeld over de lidstaten. Een gedeelte van dit bedrag wordt uitgezet via bestaande financieringsprogramma’s en zal op deze manier ook ten goede komen aan het Nederlandse MKB, met name via EFRO.

REACT-EU is onderdeel van het bredere programma Next Generation EU, dat geheel gericht is op doorlopende investeringen in de toekomst van Europa, juist nu, in deze crisis periode. In de woorden van de President van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen:

“The recovery plan turns the immense challenge we face into an opportunity, not only by supporting the recovery but also by investing in our future: the European Green Deal and digitalization will boost jobs and growth, the resilience of our societies and the health of our environment. This is Europe’s moment.”

Het idee dat de corona crisis aanleiding kan geven tot het maken van de broodnodige transitie naar een groene, duurzame economie is op meerdere niveaus terug te zien: Van de European Green Deal tot de Nederlandse BIK, alle financiële impulsen lijken erop gericht investeringen en ontwikkelingen een hart onder de riem te steken en ervoor te zorgen dat de economie en innovatie niet stil worden gelegd door de coronacrisis. We moeten hoe dan ook vooruit, laten we dit dan doen met een optimistische blik, gericht op de toekomst, liever dan naar onze schoenen te staren en enkel en alleen de gaten te dichten die de corona pandemie in onze huidige economische modellen heeft geslagen. Van crisis naar vernieuwing—van grijs naar groen—van vandaag naar morgen.

Kansen voor West

Het extra REACT-EU budget zal in Nederland onder andere worden uitgezet via de welbekende EFRO programma’s, waaronder ook Kansen voor West, het EFRO programma van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Het gaat hierbij om een behoorlijk bedrag van naar schatting zo’n € 90 miljoen in 2021. Het geld moet in 2023 zijn uitgegeven, en dus is het zaak dit bedrag zo spoedig mogelijk uit te zetten middels nieuwe, innovatieve calls. Naar verwachting zullen deze worden gepubliceerd in februari 2021.

Kansen voor West benadrukt dat REACT-EU vooral bedoeld is om de economie op de lange termijn weerbaar te maken, middels een groene en digitale transitie. Het gaat daarbij om nieuwe, veelbelovende projecten die door de corona crisis wellicht vertraagd zijn of moeite hebben om investeerders aan te trekken. Het doel van de EU vindt aansluiting bij de regionale slimme specialisatie strategie uitgezet door Kansen voor West. Voorbeelden van relevante projecten zijn de verwerking van afval en reststoffen tot nieuwe producten en grondstoffen, evenals andere circulaire concepten, die deze impuls kunnen gebruiken om de stap te maken van onderzoek en innovatie naar commercialisering en toegang tot de markt. 

OP Oost

Ook de provincies Overijssel en Gelderland kunnen rekenen op extra financiële steun: Het EFRO programma OP Oost verwacht €40 miljoen via REACT-EU in 2021. OP Oost zal hiervoor eveneens een nieuwe prioriteit toevoegen aan de subsidieagenda in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Ook hier zal de focus liggen op de transitie naar een groene en gedigitaliseerde economie. De eerste openingsronde is inmiddels geweest. In oktober 2021 wordt een nieuwe call verwacht.

Vergroening en digitalisering: De toekomst begint vandaag

Zoals ook blijkt uit de EFRO programma’s, wordt de strategie ter mitigatie van de gevolgen van de corona pandemie gevat in twee termen: vergroening en digitalisering. Het gaat daarbij om zowel crisismanagement en reparatie activiteiten van de samenleving en de economie, maar ook juist om vooruitgang en investeren in de toekomst.

Ook een terugkerende factor binnen de reacties van zowel de Nederlandse overheid als de EU is het element van urgentie. Zo moet het extra budget van REACT-EU dat wordt uitgezet door EFRO uiterlijk in 2023 zijn uitgegeven. De boodschap van zowel Kansen voor West en OP Oost is duidelijk: Zorg ervoor dat goede project ideeën in het nieuwe jaar klaarliggen voor een vliegende start. Uiteraard helpen wij u graag met het voorbereiden van uw aanvraag en het verkennen van de mogelijkheden.

Volg ons op LinkedIn!       

 

Dit artikel delen via: LinkedIn