Jaarlijks worden miljoenen proefdieren gebruikt voor biomedisch onderzoek en het testen van medicijnen. Echter, 90% van deze medicijnen blijkt ongeschikt voor mensen door de grote biologische verschillen tussen mens en dier. In een ideale wereld zouden medicijnen worden getest op levende menselijke organen, buiten het menselijk lichaam. Het ENLIGHT-project wil dit radicale idee werkelijkheid maken door functionerende organen in 3D te printen. Evers + Manders begeleidde het ENLIGHT-consortium afgelopen zomer naar een succesvolle aanvraag binnen het FET (Future & Emerging Technologies) Open programma van Horizon 2020, waardoor € 3,6 miljoen subsidie werd verkregen.
De unieke ENLIGHT-technologie
3D-geprinte organen functioneren momenteel nog niet zoals in het menselijk lichaam, omdat het weefsel uit niet de juiste cellen, op de juiste plaats, bestaat. ENLIGHT wil dit bereiken door de positie van celtypen te sturen tijdens het printen. Hiervoor geeft de printer lichtpatronen af aan de stamcellen, met zeer hoge nauwkeurigheid. Door organen zo precies na te maken is het idee dat deze ook als menselijke organen gaan functioneren. Binnen ENLIGHT wordt de technologie getest door een levend model van de alvleesklier te printen, maar in principe zijn levende modellen van alle soorten weefsels mogelijk. Hierdoor kunnen niet alleen stappen worden gezet op het gebied van medicijnontwikkeling, maar ook binnen ‘personalised medicine’ en orgaantransplantatie.
Consortium
Om de baanbrekende ENLIGHT-technologie mogelijk te maken is een multidisciplinair consortium samengesteld, bestaande uit acht Europese partners: aanvrager UMC Utrecht, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne en ETH Zürich (Zwitserland), The University of Naples Federico II (Italië), AstraZeneca (Zweden), Rousselot (België), Readily 3D (Zwitserland) en Fondazione Giannino Bassetti (Italië). In het project richten verschillende partners zich op de verschillende onderdelen van het printproces: het maken van stamcellen voor het printproces, het onderzoeken van printmateriaal voor levende cellen, en het ontwikkelen van een unieke 3D bioprinter om de organen daadwerkelijk te kunnen printen.
Onderzoekers uit verschillende disciplines
De uitdaging voor de adviseurs van Evers + Manders lag in het werken met onderzoekers uit verschillende disciplines, en het aansluiten van de aanvraag bij de eisen van de subsidieoproep. Daarom was er een sterke focus op open communicatie en wekelijks digitaal overleg met alle partners. In nauwe samenwerking met de projectcoördinator (UMCU) is de innovativiteit en het maatschappelijk belang van de ENLIGHT-technologie hierdoor in alle onderdelen van de aanvraag goed naar voren gekomen.
Bent u ook bezig met onderzoek en innovatie naar technologieën van de toekomst? Ook binnen het nieuwe Horizon Europe programma (2021-2027) zijn er weer volop subsidiemogelijkheden voor ambitieuze en baanbrekende onderzoeksprojecten, met name binnen Pijler 2 – Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen. Uiteraard liggen er ook in Nederland kansen, en wij helpen u graag bij het vinden van subsidiemogelijkheden en het indienen van een succesvolle aanvraag.
Volg ons op LinkedIn!