De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Het vormt een belangrijke geldbron voor onderzoekers aan de Nederlandse universiteiten en een (nu nog) achttal onderzoeksinstituten.
NWO wil het aanvragen van financiering vereenvoudigen. Dit is een mooi streven. Het neemt echter niet weg dat een winnend voorstel aan alle kanten moet kloppen. Daarnaast maakt het nogal uit hoe het verhaal wordt opgeschreven. Een winnend voorstel weet te overtuigen. Evers + Manders helpt hierbij.
NWO in 2018
In 2018 wil NWO de eerste stappen zetten als het gaat om de voorgenomen vereenvoudiging. De focus ligt op stroomlijnen en overzicht creëren. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor interdisciplinaire onderzoek: het hokjesdenken voorbij. NWO wil hierbij af van de domeinspecifieke regelingen. Regelingen worden in de toekomst in strategische categorieën ingedeeld, zoals:
- Talent
- Open projectfinanciering
- Open programmafinanciering
- Strategische financiering.
Betekent dit dat alle bestaande regelingen op de schop gaan? Nee, gelukkig niet. Zo zullen de Vernieuwingsimpuls en de TTW programma’s (Open Technologie Programma, Perspectief en Partnership) gewoon blijven bestaan. Ook blijft NWO in de toekomst thematische calls publiceren.
Regelingen die wel veranderen zijn TOP, ECHO, ALW Open, Natuurkunde projectruimte, WI-AIW en Natuurkunde Vrije Programma. Deze zullen opgaan in een nieuwe domeinbrede vrije competitie voor exacte en natuurwetenschappen. Wilt u nog gebruik maken van oude regelingen? Dan is 2018 de laatste kans.
Meer kans van slagen
NWO wil ook de slaagkans verhogen. Daarnaast klagen wetenschappers over de hoeveelheid tijd die ze kwijt zijn aan het aanvragen van financiering. Ook daar moet verandering in komen vindt NWO.
Om dit te bereiken gaat NWO experimenteren. De volgende ideeën worden uitgewerkt:
- NWO als matchmaker voor indienende consortia
- Aansluiting Vernieuwingsimpuls en de Europese ERC-grants (zie onder)
- Meer aandacht voor imbedding bij Veni en Vidi.
Tegelijkertijd ziet NWO ook een verantwoordelijkheid bij de universiteiten. Zij moeten met een beter en duidelijker beleid komen om talent te stimuleren.
Welke voordelen zien wij?
Hoe het een en ander gaat uitpakken moet nog blijken. Wel zien we een aantal belangrijke verbeteringen, met name voor (jonge) talentvolle wetenschappers en voor interdisciplinaire onderzoekers.
Jonge onderzoekers
Voor talentvolle jonge onderzoekers is het van groot belang dat ze de kans en ruimte krijgen om hun eigen onderzoeksideeën te ontwikkelen en de stap zetten naar zelfstandigheid. Binnen Nederland kunnen ze hiervoor aankloppen bij NWO Vernieuwingsimpuls. In Europa bestaat het vergelijkbare ERC programma. Het ERC programma kan gezien worden als de grote broer van de Vernieuwingsimpuls.
Het mooie van deze programma’s is dat ze jonge onderzoekers een unieke kans bieden. Dit betekent wel dat de competitie moordend is. Het gevolg is dat sommige excellente ERC-voorstellen buiten de boot vallen. NWO wil daarom kijken of het mogelijk is om deze projecten alsnog via de Vernieuwingsimpuls te financieren. In dit kader wil NWO ook de deadlines en procedures van de programma’s op elkaar afstemmen.
Interdisciplinair onderzoek
Grensverleggend onderzoek houdt zich niet altijd aan de gebaande paden. Datzelfde moet gelden voor de onderzoeksprogramma’s. In de oude situatie hadden de verschillende domeinen binnen NWO hun eigen programma’s, elk met hun eigen regeltjes en voorwaarden. Dit maakt het er voor de interdisciplinaire onderzoeker niet eenvoudiger op. Het doorbreken van het denken in hokjes helpt hierbij.
Een winnend voorstel weet te overtuigen
Of het subsidielandschap nu overzichtelijker wordt of niet, een voorstel moet aan alle kanten kloppen en weten te overtuigen. Hierbij helpt een gedegen voorbereiding. Voordat er ook maar één letter op papier gezet wordt, moet het fundament van de aanvraag duidelijk zijn.
Dit helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van de projectopzet en ook bij het verdere schrijfproces. Op het moment dat het fundament klopt, wordt het schrijven van de aanvraag een stuk eenvoudiger. Ook voorkom je zo dat er halverwege het proces verrassingen de kop opsteken.
Waarom Evers + Manders Subsidieadviseurs
Evers + Manders Subsidieadviseurs heeft veel ervaring met NWO-regelingen (inclusief het voormalige STW en Zon-MW). Hierbij blijkt keer op keer dat een goed begin het halve werk is. Evers + Manders Subsidieadviseurs helpt, met een kritische houding, het verhaal naar een hoger plan te tillen. Daarnaast weten wij als geen ander hoe u uw boodschap het beste over het voetlicht kunt brengen.
Kortom, het aanvragen van onderzoeksfinanciering blijft een uitdaging, maar u hoeft daarin niet alleen te staan. Mocht u meer willen weten, neem dan contact met ons op.