Nina Bresser: Van ondernemer naar subsidieadviseur

Natuur en Nina

Het ene moment ondersteunt ze andere bedrijven als zelfstandige met redactiewerkzaamheden, het andere moment solliciteert ze naar de functie van subsidieadviseur bij Evers + Manders Subsidieadviseurs. Een stap waar we graag meer over weten. Op naar Nina Bresser die in februari onze collega werd. Wel via een online verbinding, want ook wij werken inmiddels al even thuis in verband met de coronacrisis.

Een bijzondere dame met allereerst al een bijzondere hobby: vogelen. Regelmatig vult ze haar vrije agenda met een bezoek aan de Waddeneilanden. Vanuit bosjes en vanachter obstakels bespiedt ze vogels. Niet alleen vogels binden haar aan de natuur en het buitenleven. Ook haar paard houdt haar flink bezig. In haar eerste maand bij Evers + Manders regende het veelvuldig en als mijn kantoorbuurvrouw sprak ik haar daar soms over. “Als mijn paard straks maar naar me toe wil komen, anders moet ik door dat natte weiland baggeren om haar op te halen.” Iedere ochtend fietst Nina eerst naar de paarden om te voeren en ze in de wei te zetten, dan hopt ze door naar Evers + Manders. Daarnaast is ze ook nog vrijwilliger bij Vogelopvang Soest: We hebben hier te maken met een actieve, natuurliefhebbende dame.

Van de paardenwereld kun je een hoop leren op het gebied van projectmanagement. ” In de paardenwereld is er de leidende hengst die met kracht en overmacht de kudde beschermt. En er is een merrie die door middel van passief leiderschap de kudde bijeenhoudt. Het idee van passief leiderschap wordt ook regelmatig gebruikt bij projectmanagement technieken en past ook goed bij mij als projectleider. Dit ben ik nog niet bij Evers + Manders, nóg niet.” De glimlach verklapt een vriendelijke maar ambitieuze dame.

Ook qua studie heeft ze niet gekozen voor het meest gangbare. Nina heeft haar bachelor gehaald op het gebied van Arabisch en Islam en een research master in Gender and Ethnicity, beiden aan de Universiteit Utrecht. “Die studie gaat over alle vormen van ongelijkheid in de samenleving, op het gebied van leeftijds-, sekse -, gender- en ethnische discriminatie,” licht ze toe. “Ik ben hier ingerold. Ik ben deze studie gaan doen omdat het me interessant leek, niet met al een vastomlijnde gedachte wat ik ermee zou gaan doen.”

Van studie gelijk naar een baan of liep het anders? 

“Het liep inderdaad anders. Ik ben na de studie met mijn vriendin aan ons eigen bedrijf begonnen. Tijdens mijn studie kwam regelmatig de vraag of ik een boek wilde redigeren omdat ik goed was in Engels en academische conventies. Dat heeft er ook toe geleid dat ons bedrijf vooral in de geesteswetenschappen actief is. Inmiddels heeft het bedrijf een mooi klantenbestand en kan mijn vriendin het prima alleen af. Ook ben ik twee jaar parttime onderzoeker geweest bij Gender Studies aan de Universiteit Utrecht, en tevens tutor en docent bij Liberal Arts & Sciences.” Ze voegt er terecht trots aan toe dat er binnenkort nog een door haar geschreven artikel gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk tijdschrift. You go girl!

Wat bracht je ertoe om te solliciteren?

“Na zes jaar werken voor ons eigen bedrijf wilde ik graag meer inhoudelijk aan de slag. Niet meer voornamelijk redigeren, en meer eigen input en verantwoordelijkheid. Met redactiewerk moet je het project na redactie toch loslaten. Als subsidieadviseur deel je meer in de verantwoordelijkheid van de klant. Dat sprak me erg aan.” Daarnaast geeft Nina nog een reden: “Ik houd erg veel van de natuur en ben ontzettend betrokken bij het milieu en alles wat daarbij komt kijken, zo ook klimaat en de klimaatveranderingen. Die onderwerpen komen bij Evers + Manders ruimschoots aan bod. In mijn baan zie ik de maatschappelijke relevantie sterk terug en dat spreekt me enorm aan.”

Wat valt je op nu je een paar weken werkzaam bent bij Evers + Manders?

“De relaxte, niet-competitieve, vriendelijke sfeer. Iedereen helpt elkaar, iedereen luncht met elkaar, er wordt getafeltennist en Johan en Paul, de eigenaren, staan midden in het bedrijf.”

“Wat me ook opvalt is dat er regelmatig onder hoge druk gewerkt wordt. Projecten die opeens binnen een paar dagen de deur uit moeten. Alle handen ineen, iedereen werkt ontzettend efficiënt samen. De klantgerichtheid wordt op dat moment voor alles geplaatst: De klant heeft het nú nodig; hoe kunnen we proberen om dat op de één of andere manier toch voor elkaar te krijgen? Dus we geven wat er gevraagd wordt, met z’n allen. We proberen altijd te doen wat mogelijk is, en soms ook weleens wat niet mogelijk is. Die mentaliteit past me erg goed!”

“En……geen dag is hier hetzelfde. Elke dag kent een andere invulling, zowel qua taak als wat inhoud en werkgebied betreft. Erg afwisselend, leuk!”

Helpt je hobby vogelen, of de eigenschappen die ermee gepaard gaan, je bij je nieuwe functie?

“Het is leuk om iets te zien wat bijzonder is, maar ook een huismus is prima. Gewone dingen verdienen ook de aandacht. Het gaat vooral om aandacht voor de details en het hebben van veel geduld. Dat zijn raakvlakken met de functie van subsidieadviseur. En vakinhoudelijk spreken de projecten over milieubeheer mij erg aan, een voor de hand liggend raakvlak wat mij betreft.”

Wat zou je op termijn bij Evers + Manders willen doen, willen ervaren?

Het lijkt me heel tof om het hele project zelfstandig te kunnen runnen. Dus wat de senior subsidieadviseurs doen. Dat is lange termijn, maar wel een gaaf vooruitzicht. Het is geweldig als je zelf een netwerk hebt met klanten die tevreden zijn met jouw werk en op zoek zijn naar jou.” 

“Ik heb veel ervaring met het herstructureren en redigeren van teksten. Dat is een wezenlijk onderdeel van het schrijven van subsidieaanvragen. Daarnaast liet Paul (Manders) me zien, als onderdeel van de coaching, hoe hij tot een duidelijke projectomschrijving komt, hoe je de kern eruit haalt. Dat heb ik op kleinere schaal met het begeleiden van PhD studenten ook gedaan. Daarin wil ik me binnen Evers + Manders ook bewijzen. Tenure tracking – het begeleiden van academici in hun loopbaan – is ook iets waar ik ervaring in heb opgedaan. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er ook regelingen zijn die jou als onderzoeker vooruit kunnen helpen, zoals het NWO-Talentprogramma Veni-Vidi-Vici. Budgettering daarentegen is iets waar ik een stuk minder van weet. Dat wil ik heel graag leren.” 

Hoe ervaar je de ISO-gecertificeerde procedures en werkwijze die bij Evers +Manders gehanteerd worden?

“Het is belangrijk, omdat je een soort blauwdruk hebt waarbinnen je je eigen creativiteit en input kwijt kunt. En het geeft consistentie, die richtlijnen waarbinnen alles moet vallen. Zeker in het opleiden van nieuwe adviseurs, zoals ik.”

Je noemde het al eerder: coaching en nu ook opleiden. De interne specialisten verzorgen interne cursussen voor de collega’s. Jij ook?

“Jazeker, ik ga een schrijfcursus geven. Daar komt van alles bij aan bod: het schrijven van correcte email berichten, bondige samenvattingen voor grotere aanvragen, standaard aanpak subsidieaanvraag: Welke onderdelen maken er vast een onderdeel van uit, etc. Binnen die blauwdruk betekent het ook weer dat ieder zijn of haar eigen input en creativiteit erin mag leggen, maar het is gewoon goed als er een basisdocument is waar je jouw document aan kunt staven. Schrijfvaardigheid en helderheid in communicatie liggen aan de basis van een duidelijke projectomschrijving en goede aanvraag. Wij behoren te weten hoe een beoordelaar naar een aanvraag kijkt en hoe hij de aanvraag wenst terug te zien. Nu doen de collega’s dat al prima, maar het is altijd goed weer even terug te gaan naar de basis en te weten waaróm we het doen zoals we het doen.”

Evers + Manders kent een aantal werkgebieden. Heb je een voorkeur?

“Voorkeur voor een werkgebied? Nee, ik heb nog geen voorkeur, ik kan daar nog weinig over zeggen. Ik heb tijdens de eerste periode vooral medische projecten ondersteund, dat kwam zo uit. Wel ligt mijn hart bij grootschalige en internationale projecten. Kijk ik naar Nederland dan zou ik bijvoorbeeld een klant als de Waddenvereniging geweldig vinden. Maar dat zal niet zo verbazingwekkend zijn.”

 

Volgt u ons al op LinkedIn!

 

Dit artikel delen via: LinkedIn