Nina bezoekt AQUA Vakbeurs vol innovatieve technieken

AQUA Vakbeurs Gorinchem 2022

Toen ik twee jaar geleden bij Evers + Manders kwam werken, had ik nooit kunnen vermoeden dat het zó lang zou duren, maar hier was hij dan toch: mijn allereerste bezoek aan een vakbeurs ooit! Gedurende drie dagen brengt Aqua Nederland jaarlijks alle spelers binnen de watersector bij elkaar—van waterschappen tot innovatieve ingenieursbedrijven, netwerken en ontwikkelaars van de nieuwste waterzuiveringstechnieken. Ik bezocht de woensdagsessie in de Evenementenhal in Gorinchem.

Kennissessies, minisymposia en 350 stands

In eerste instantie nogal overweldigend: met meer dan 350 exposanten is het aantal stands in de grote hal enorm. Eerst maar even rustig de kat uit de boom kijken bij de kennissessies en de minisymposia op “The Next Level”—oftewel, de tweede verdieping. Hier brengen ondernemers, waterschappen en netwerken hun innovaties onder de aandacht en bespreken we samen welke hindernissen er eventueel nog zijn voor innovatie. Inspirerend en vernieuwend—van proeftuinen waar ondernemers hun innovaties kunnen uitproberen tot het nieuwste onderzoek naar lachgas emissies in de rioolwaterzuiveringsinstallatie en de digitale transitie.

 

Bezoek Nina Bresser aan de AQUA Vakbeurs

Vandaar daalde ik toch ook de roltrap af naar de bruisende massa op de begane grond. Hier komen voornamelijk een breed scala aan innovatieve technieken aan bod. Het aanbod is zeer breed, gezien Aqua Nederland tot doelstelling heeft de hele waterketen mee te nemen: afvalwater, drinkwater, proceswater, stedelijk water en rioolbeheer. Het lijkt mij niet te veel gezegd om te stellen dat iedereen na 2 jaar lockdown stond te springen om hun kennis en innovaties te delen met “echte mensen” die nu eens níet uitsluitend achter een computerscherm te zien zijn. Voor mij een eerste gelegenheid om mijn visitekaartjes tevoorschijn te halen en de stands af te struinen, voornamelijk met het doel zoveel mogelijk nieuwe ontwikkelingen tot mij te nemen. Daarin was ik overigens niet alleen: ook waterschappen en lokale overheden bezoeken Aqua Nederland voor een rondje “innovatie shoppen”.

Naast een heleboel nieuwe ontwikkelingen en gezichten was het ook een feest van herkenning, want Evers + Manders verricht diensten voor een zéér groot aantal actoren binnen de watersector. Ontzettend leuk om bedrijven die ik tot nu toe alleen van TEAMS ken ook “in het echt” de hand te kunnen schudden.

Subsidie biedt kans op beperking van financieel risico

Uiteraard sprak ik ook met meerdere mensen over het onderwerp subsidie. Zeer relevant, want veel ondernemers geven aan dat juist bijvoorbeeld het gebrek aan regelgeving en aan een kans om hun innovaties in de praktijk te kunnen demonstreren, een struikelblok kunnen zijn. En laat dat nu net zijn waar subsidies kunnen helpen: het financiële risico verminderen en een brug slaan tussen verschillende stakeholders. Maar ook om de zichtbaarheid van een innovatie te vergroten binnen zowel Nederland als Europa, of net dat stukje extra budget binnen te halen om ook de bijbehorende (inter)nationale regelgeving onder de loep te nemen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het EU LIFE programma, maar ook Interreg biedt volop kansen. Ik denk dat we een mooi en productief jaar tegemoet gaan—vol innovatie en échte ontmoetingen.

 

Volg ons op LinkedIn!

 

Dit artikel delen via: LinkedIn