Nieuwe financieringsmogelijkheden ter bestrijding van het coronavirus en COVID-19

COVID-19

Terwijl de coronaviruspandemie zich over de hele wereld blijft verspreiden, bundelen wetenschappers hun krachten om manieren te vinden om het virus en de daaruit voortkomende COVID-19 ziekte te bestrijden. Om dit onderzoek te ondersteunen heeft de Europese Commissie eerder twee urgente financieringsinstrumenten gepubliceerd, die inmiddels beide zijn gesloten. Ook de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) komt nu met nieuwe financieringsmogelijkheden, evenals het Partnership For Advanced Computing in Europe (PRACE) en vele anderen.

NWO

NWO heeft de krachten gebundeld met de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) en heeft onlangs het nieuwe programma “Corona: Fast-track data” uitgebreid, dat 42 miljoen euro zal uitkeren voor onderzoek naar de meest urgente corona-vraagstukken.

Het programma bestaat uit drie regelingen:

  • The first wave (6,5mln euro) ging van start direct nadat het coronavirus voor het eerst in Nederland werd ontdekt en is reeds gesloten. Het richtte zich op medisch en gedragsonderzoek naar de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus, en de behandeling van de ziekte COVID-19. Er was ook een klein budget voor creatieve oplossingen voor de praktische (ziekenhuis)zorg.
  • De oproep voor the second wave (20-25mln euro) gaat binnenkort van start. Evenals de eerste golf zal dit financieringsinstrument zich richten op medisch – en gedragsonderzoek, nu met extra aandacht voor de bredere maatschappelijke gevolgen van de crisis en voorgestelde oplossingen.
  • Fast-track data (1,5M euro) richtte zich op het verzamelen van (real-time) informatie die alleen nu, op het hoogtepunt van de pandemie, kan worden verzameld. De gegevens moeten van belang zijn voor het beheersen van de crisis of voor het vergroten van het maatschappelijk leervermogen.

Belangrijk om op te merken is dat NWO en ZonMW streven naar een snelle beoordeling van ingediende voorstellen, zodat de projecten snel van start kunnen gaan.

PRACE

PRACE heeft een oproep gepubliceerd die zich richt op projecten die high-performance computing (HPC) bronnen nodig hebben om bij te dragen aan de mitigatie van de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Zij vragen met name om bio-moleculair, bio-informatica-, bio-simulatie en epidemiologisch onderzoek, maar elke analysemethode om het effect van de pandemie beter te begrijpen en te beperken komt in aanmerking.

De projecten zullen naar verwachting relatief kort zijn (3 tot 6 maanden) en de resultaten en gegevens moeten openlijk worden gedeeld. PRACE zal ook streven naar een snelle herziening (een week) van de ingediende voorstellen.

Eureka

Eureka heeft een call uitgeschreven voor oplossing voor de COVID-19 “Echo Periode” (Leven zonder een vaccin).

Het doel is om onderzoek en innovatie voorstellen te financieren die de focus leggen op korte tot middellange-termijn reacties op specifieke behoeftes gerelateerd aan COVID-19.

Deze call is een samenwerking tussen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje en Turkije, dus je moet samenwerken met minimaal één organisatie in minimaal één van deze landen.

Projecten mogen niet langer duren dan 12 maanden en de deadline is 15 mei.

 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn