Of je nu wetenschapper, universiteit of bedrijf bent, je bent vaak afhankelijk van subsidies voor je toekomstige onderzoeks- en innovatieprojecten. Het is dus erg nuttig om toekomstige subsidiemogelijkheden op te nemen in het lange termijn (carrière)ontwikkelingsplan. Maar hoe bepaal je welk subsidieprogramma op een bepaald moment voor jou geschikt is? En hoe lang moet je vooruitkijken om je subsidieaanvragen flexibel te kunnen plannen naast je drukke dagelijkse agenda?
Soorten subsidies
Subsidieprogramma’s zijn er in verschillende smaken. Van kleine, persoonlijke of onderzoeksgroepgerichte projecten tot grote internationale multidisciplinaire publiek-private samenwerkingen en alles daartussenin. Sommige subsidieregelingen richten zich op een heel specifiek onderwerp, andere zijn open-topic, of richten zich specifiek op loopbaanontwikkeling, productontwikkeling of maatschappelijke impact. Elk programma heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen. Het kan bijvoorbeeld erg aantrekkelijk lijken om je netwerk uit te breiden en deel te nemen aan een groot, internationaal consortium. Maar dit is erg tijdrovend en levert misschien niet veel op. Omgekeerd kan een kleine subsidie betekenen dat je je onderzoeksgroep of bedrijf kunt uitbreiden, maar deze subsidies zijn vaak zeer concurrerend en geven slechts een paar jaar extra onderzoekstijd.
Vooruit plannen
Je kunt je onderzoeksstrategie op meerdere manieren bepalen. Die wordt natuurlijk bepaald door je eigen interesses, maar kan ook worden ingegeven door huidige of toekomstige samenwerkingen, onderzoekslijnen binnen je bedrijf of universiteit, of actuele maatschappelijke gebeurtenissen. Financieringsinstanties hebben ook de neiging om bepaalde wetenschappelijke trends te volgen, dus het is raadzaam om de literatuur over opkomende trends in de gaten te houden. Bovendien lobbyen veel grote bedrijven en universiteiten bij financieringsinstanties om ervoor te zorgen dat hun onderzoeksbelangen worden weerspiegeld in de komende oproepen, dus je kunt ook achter de huidige trends komen door deze bedrijven te benaderen.
Kijk naar je doelen en de doelen van de subsidieregeling
Wat maakt je een krachtig onderzoeker of bedrijf? Volg je één onderzoekslijn of ga je liever freewheelen over thema’s en disciplines? Houd je van nieuwe samenwerkingen of zet je liever bestaande samenwerkingen voort? Subsidieprogramma’s hebben verschillende kenmerken wat betreft toepasbaarheid, samenwerking en langetermijndoelen, en worden altijd gedreven door een bepaalde agenda. Het nauwkeurig lezen van de geschiedenis van een subsidieregeling in combinatie met een huidige call kan echt helpen om te bepalen of de regeling geschikt is voor jou en je onderzoek.
Carrièrestadium
Het carrièrestadium is ook een zeer belangrijke factor. Gevestigde hoogleraren komen niet in aanmerking voor persoonlijke subsidies voor starters en het leiden van een groot internationaal consortium is niet aan te raden als je een jonge onderzoeker of een startend MKB-bedrijf bent. Op het juiste moment instappen vereist het bijhouden van (terugkerende) subsidieregelingen voor verschillende financieringsinstanties, wat tijdrovend kan zijn naast andere activiteiten.
Persoonlijk subsidieplan opstellen?
Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Heeft u de behoefte om meer vooruit te plannen en te anticiperen op toekomstige subsidiemogelijkheden? Wij kunnen u helpen door een persoonlijk subsidieplan op te stellen en u te waarschuwen wanneer zich een interessante nieuwe subsidiemogelijkheid voordoet.
Volg ons op LinkedIn voor meer tips!