Hoe een winnende EIC Pathfinder Challenge aanvraag tot stand kwam

Het schrijven van een subsidieaanvraag vergt veel meer dan het lukraak invullen van het aanvraagformulier. Het effectief communiceren van innovatieve ideeën in een strategische, gestructureerde aanvraag die aan alle eisen en verwachtingen voldoet is een belangrijk deel van ons werk. Voor wetenschappers is dit een uitdaging. Een subsidieaanvraag is immers niet een wetenschappelijke publicatie, maar een projectvoorstel dat volledig is afgestemd op de strategische behoefte van de subsidievertrekker. Wij ontlasten onze klanten daarom graag door strategie en structuur te bewaken, zodat zij zich kunnen focussen op het belangrijkste deel: het optimaal uitwerken van hun wetenschappelijke idee. 

Locked-in patiënten

Eind vorig jaar werden mijn collega Anne Koopman en ik uitgenodigd een consortium onder leiding van Professor Nick Ramsey van UMC Utrecht te ondersteunen bij een aanvraag voor de EIC Pathfinder Challenge “Tools to Measure and stimulate activity in brain tissue”. Door onze gezamenlijke neurowetenschappelijke achtergrond in combinatie met EIC-kennis en ervaring konden wij dit project uitstekend begeleiden. Het wetenschappelijke idee was goed, het consortium was toegewijd en wij waren ervan overtuigd dat dit project, dat een nieuwe technologie wilde ontwikkelen om locked-in patiënten real-time te laten communiceren, goed paste en een goede kans maakte.

We hadden nog een krappe maand dus we stelden een strakke planning op en werkten hard, met regelmatige meetings en een duidelijke werkverdeling. In een gezamenlijke strategie meeting werkten we de aanvraag op structuurniveau uit zodat wij de informatie uit konden schrijven volgens de Pathfinder-opbouw. De aanvragers – naast Prof. Ramsey ook Dr. Tracy Laabs (Wyss Institute), Prof. Gernot Müller-Putz (TU Graz) en Dr. Jörn Rickert (Cortec Neuro) – konden dit verder aanvullen en zich tegelijkertijd focussen op de wetenschappelijke inhoud en het werkplan. Ruim op tijd hebben we een mooi uitgewerkte aanvraag ingediend met als gevolg een uitzonderlijk hoge beoordeling en honorering. Wij zijn er blij dat dit consortium de mogelijkheid krijgt om hun belangrijke Brain – Computer Interface techniek voor locked-in patiënten te ontwikkelen!

The Diving Bell and the Butterfly

Voor ons was dit aanvraagproces een perfecte synergie. Wij zien een mooie vergelijking met het verfilmde boek ” The Diving Bell and the Butterfly”, waarin een man met locked-in syndroom zijn situatie beschrijft als vastzitten in een zwaar duikkostuum terwijl zijn gedachten daarbinnen rondvliegen als een vlinder maar niet naar buiten kunnen. Door het ondersteunen van de opbouw van de aanvraag, het voldoen aan de behoefte van de EU, en het bewaken van de langetermijnvisie en -strategie, konden wij het consortium wat ontlasten van het “duikkostuum”. Hierdoor konden ze zich optimaal focussen op de wetenschappelijke en innovatieve aspecten van de aanvraag met een prachtig gehonoreerd project als gevolg!

 

Volgt u ons al op LinkedIn?

 

Dit artikel delen via: LinkedIn