Het Recognition & Rewards festival: een andere kijk op wetenschappelijke excellentie

Rewards&Recognition Festival Utrecht

Men neme een zonnige (ietwat koude) lentedag, een mooie Utrechtse kerk, veel enthousiaste mensen en hooggeplaatste bestuurders in de Nederlandse wetenschap – en je hebt een wetenschappelijk festival. Het onderwerp: hoe kunnen we het beste recht doen aan de diversiteit aan vaardigheden die wetenschappers kunnen verwerven om succesvol te zijn? Omdat wij deze aspecten vaak terugzien in het opstellen van persoonlijke CV’s en het beschrijven van consortia, togen E+M adviseurs Marlieke en Edine afgelopen week naar het Recognition & Rewards (R&R) festival in Utrecht.

Room for Everyone’s Talent

De R&R stroming – bestaande uit Nederlandse universiteiten en wetenschapsorganisaties – bracht in 2019 een position paper (“Room for everyone’s talent”) uit dat pleitte voor een breder kwaliteitssysteem voor wetenschappers. Een wetenschapper werd indertijd vooral beoordeeld op de beruchte h-index en verkregen subsidies, zonder erkenning van belangrijke prestaties in bijvoorbeeld onderwijs, wetenschapscommunicatie of leiderschap. R&R vond veel bijval en is in korte tijd enorm gegroeid, met als gevolg dat belangrijke wetenschapsfinanciers (bijv. NWO en ZonMw) en de meeste Nederlandse universiteiten hun criteria voor wetenschappelijke excellentie uitbreidden.

 

Marlieke van Kesteren en Edine Pape

Veel ruimte voor kennisdeling  

Het festival begon met een plenaire sessie waarin onderdelen als carrièreontwikkeling, balans tussen werk en privé, en de waarde van een vast contract aan bod kwamen. Als kers op de taart was er een onverwacht bezoek van OCW-minister Robbert Dijkgraaf die in discussie ging met jonge wetenschappers over hun carrièrewensen. Daarna was er een brede variëteit aan interactieve workshops over o.a. open science, de mogelijkheden van verschillende manieren van beoordeling en de voor- en nadelen van de verhalende CV’s die NWO nu gebruikt. Met tussen de workshops natuurlijk voldoende tijd voor deelnemers om te netwerken.

VU Amsterdam rector magnificus Jeroen Geurts, één van de initiatiefnemers van de R&R beweging, sloot het festival af door te benadrukken dat er in de laatste 5 jaar zeker een frisse wind is gaan waaien in het Nederlandse academische landschap, maar dat er ook nog belangrijke stappen te nemen zijn. Net als wij waren de overige aanwezigen zeer optimistisch over de gepresenteerde ontwikkelingen. Wij verwachten dan ook dat deze veranderingen snel terug te zien zullen zijn in subsidieprogramma’s. Wij zullen dit met veel interesse voor onze klanten in de gaten houden.

 

Volgt u ons al op LinkedIn? 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn