Het realiseren van een apotheker-farmacotherapeut in de huisartsenpraktijk

Medicijnen in doordrukstrips

Soms hebben we bij Evers + Manders projecten waarbij de toewijding en het enthousiasme van de aanvragers direct in het oog springen en waarvan we heel erg hopen dat het gaat slagen. Dit hadden we afgelopen jaar met het project van dr. Dorien Zwart en dr. Ankie Hazen van het Julius Centrum, UMC Utrecht. Na een succesvol Goed Gebruik Geneesmiddelen ZonMw project over de inbedding van een Apotheker-Farmacotherapeut (AF) in de huisartsenpraktijk (POINT) wilden ze nu een aanvraag doen om deze uitkomsten te kunnen implementeren tot een opleiding en functie in de zorgpraktijk.

AF leidt tot verbetering farmacotherapeutische zorg

Een AF staat tussen de apotheker en de huisarts in en begeleidt patiënten met complex medicijngebruik, wat in de huidige verouderende maatschappij een belangrijk gat in de zorg opvult. In POINT was aangetoond dat dergelijke expertise de kwaliteit van de farmacotherapeutische zorg verbetert, er minder fouten met medicijngebruik plaatsvinden, en de apotheker en huisarts ontlast worden. Betrokken zorgverleners en patiënten waren ook enthousiast en in andere landen wordt een AF al geruime tijd succesvol ingezet.

Echter, om POINT naar POINT-i (implementatie) te tillen waren er nog een aantal belangrijke hordes te nemen. E+M adviseurs Nina van der Vaart en Marlieke van Kesteren gingen samen met Dorien en Ankie aan de slag met het bepalen van belanghebbenden en het opstellen van een gericht implementatieplan. Aangezien de AF een interprofessionele functie is, is het belangrijk om alle beroepsorganisaties mee te krijgen. Vanwege uiteenlopende belangen was er wel wat overtuigingskracht nodig, maar uiteindelijk kregen Ankie (zelf apotheker) en Dorien (zelf huisarts) iedereen aan boord. Gezamenlijk stelden we vervolgens een duidelijk en meetbaar plan op om alle betrokkenen zeggenschap en daadkracht te geven, een duurzaam financieringsmodel voor de AF-opleiding te ontwikkelen en deze vervolgens ook in te bedden in het huidige zorg- en opleidingsstelsel.

Opleiding tot AF wordt realiteit

In oktober kregen we het goede nieuws dat POINT-i gehonoreerd was en de opleiding tot AF gerealiseerd kan gaan worden vanaf 2023. We wensen Dorien en Ankie veel succes met het realiseren van de AF in de zorgpraktijk, aan hun plan en enthousiasme zal het zeker niet liggen!

Meer informatie

https://umcu-website-juliuscentrum-preview.azurewebsites.net/nl/de-huisarts-en-apotheker-als-team

 

 

Volg ons voor meer succesverhalen! 

 

Dit artikel delen via: LinkedIn