Het belang van het impact plan bij de NWA-ORC

Impact Plan belangrijk bij NWA-ORC aanvraag

De Nationale Wetenschapsagenda – Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) financiert wetenschappelijk onderzoek gericht op maatschappelijke doorbraken. De NWA-ORC intentieverklaringen voor 2022 zijn inmiddels ingediend en de volgende belangrijke stap is aan de orde: aanvragers richten zich op het schrijven van de vooraanmelding (deadline 9 juni 2022). Met veel plezier begeleiden wij al een aantal jaar NWA-ORC consortia met hun aanvraag, tot grote tevredenheid en met succes. “Ketenbrede” samenwerking is vereist, waarbij partners uit de hele maatschappij samenwerken om impact te bereiken. Dit  betekent een andere manier van denken en onderzoeksaanpak.

Wetenschappers denken meestal vanuit wetenschappelijke vragen. Een goede NWA-ORC aanvraag redeneert echter vanuit maatschappelijke problemen en oplossingen. Hiervoor is een goed Impact Plan (of Impact Outlook voor projecten die gericht zijn op wetenschappelijke doorbraken) noodzakelijk.

Bij het Impact Plan staat  het expliciet maken van de Impact Pathway (zie figuur) centraal. De vormgeving van de onderzoeksactiviteiten, het consortium, de samenwerking met maatschappelijke partners en de implementatie van een project moeten volledig afgestemd worden op deze Pathway. Daarom is het zaak om dit in een vroeg stadium, al vóór het schrijven van de vooraanvraag, goed uit te werken.

 

Bij een Impact Plan benadering volg je de Impact Pathway top-down: van impact via outcomes en outputs naar je project, in plaats van de gebruikelijke bottom-up benadering.

Gemiste kans

In de vooraanvraag wordt alleen gevraagd of de Impact Plan of Impact Outlook benadering van toepassing is. Gevolg is dat consortia vaak pas voor het eerst in aanraking komen met het Impact Plan bij de fase van de volledige aanvraag. Dit verkleint de kans aanzienlijk op een goede, kanshebbende aanvraag. Het leidt vaak tot ad-hoc acties, zoals last-minute aanpassingen aan het onderzoekvoorstel en het consortium, terwijl je in deze fase eigenlijk alleen nog maar zou moeten focussen op het concreet uitwerken van je ideeën.

Toolkit

Door onze jarenlange ervaring met NWA-ORC en de Impact Plan Benadering hebben wij inmiddels een uitgebreide toolkit gegenereerd. Hiermee kunnen we consortia vanaf het begin optimaal begeleiden om hun Impact Plan systematisch en strategisch aan te laten sluiten op het onderzoeksplan en de capaciteiten van het consortium. Het is essentieel voor de slaagkans van het project om dit proces te starten voordat de vooraanvraag geschreven wordt. Dat is dus nu!

 

Volg ons op LinkedIn!

 

Dit artikel delen via: LinkedIn