Fast Track to Innovation Pilot, evalueren of doorpakken?

subsidie fast track to innovation ftip

Dit najaar (25 oktober 2016) is de laatste deadline van het Europese Fast Track to Innovation Pilot (FTI). FTI ondersteunt samenwerkende bedrijven (3 – 5 partners) bij het versneld naar de markt brengen van doorbraaktechnologieën. Hiermee stimuleert de EU de laatste en cruciale fase van idee tot marktintroductie.

Zoals dat gaat met nieuwe initiatieven, gaat de Europese Commissie Fast Track to Innovation  eerst uitgebreid evalueren. Evalueren is goed, maar het zou jammer zijn als de commissie daar al te veel tijd voor uittrekt.

FTI tot nu toe

Fast Track to Innovation Pilot is een populaire regeling. Het programma biedt bedrijven een unieke kans om nieuwe innovaties tot een commercieel succes te maken. Gevolg is wel, dat de er veel competitie is en de slagingspercentages laag zijn (schatting: < 5%). Echter, ook voor dit programma geldt: een goed project is een goed project.

Nederland doet het goed binnen Fast Track to Innovation Pilot. In bijna de helft van het aantal goedgekeurde projecten zijn  één of meerdere Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Hiermee staat Nederland op een tweede plaats, vlak achter Groot-Brittannië.  

In totaal heeft de EU (tot en met de maart 2016) met Fast Track to Innovation Pilot ongeveer € 135 miljoen geïnvesteerd in 62 innovatieve projecten. Het totale budget ligt rond de € 200 miljoen.

Evalueren en doorpakken

De EU heeft een diepgaande evaluatie van Fast Track to Innovation aangekondigd. Het is natuurlijk altijd goed om te leren en te verbeteren, maar dit mag niet tot stilstand leiden. Wij zijn dagelijks in contact met innovatieve bedrijven en zien hoeveel enthousiasme er is voor deze regeling. Ik durf daarom wel een voorschot op de evaluatie te nemen: geslaagde pilot en nu snel doorpakken!

De kans is klein dat er in 2017 voorstellen ingediend kunnen worden. De oktober deadline is voor nu de laatste kans binnen het programma. Echter, wij gaan er vanuit dat het programma weer terugkomt. Hopelijk al in de 2018-2020 werkprogramma’s van Horizon 2020.

Dit artikel delen via: LinkedIn