European Innovation Council (EIC): Op weg naar een nieuwe horizon

European Innovation Council

De Europese Innovatieraad (European Innovation Council; EIC) maakt deel uit van het bredere Horizon Europe programma. Zoals alles wat met Horizon Europa (voorheen Horizon 2020) te maken heeft, heeft ook de EIC een nieuw werkprogramma aangekondigd voor de periode 2021-2027. Het totale budget bedraagt 10 miljard euro. De eerste deadlines zijn in mei van dit jaar. Bovendien is het voor sommige oproepen mogelijk om op elk moment een korte aanvraag in te dienen—dus ook nu!

Wat is er nieuw?

De verschillende subsidies die nu onder EIC vallen, waren eerder bekend als de SME-instrumenten, Fast Track to Innovation (FTI), en Future and Emerging Technologies (FET). De programma’s komen nu terug onder een nieuwe naam:

Open Funding

  • EIC Pathfinder Open
  • EIC Transition Open
  • EIC Accelerator Open

Strategic Challenges

  • EIC Pathfinder Challenges
  • EIC Transition Challenges
  • EIC Accelerator Challenges

Zoals uit het bovenstaande blijkt, zijn de oproepen onderverdeeld in open oproepen en strategische uitdagingen. Met name de open oproepen zijn nieuw voor dit financieringsinstrument en bieden projecten de mogelijkheid om elk relevant onderwerp aan te pakken. De strategische uitdagingen zijn gericht op specifieke technologische en innovatieve doorbraken.

Thematische focus

De vooraf vastgestelde strategische uitdagingen zijn gerelateerd aan de EU-prioriteiten voor de overgang naar een groene, digitale en gezonde samenleving. Naast de European Green Deal is het herstelplan voor Europa in de nasleep van de COVID-19-pandemie een belangrijk aandachtspunt. We zien dit weerspiegeld in thematische uitdagingen met betrekking tot medische technologieën (bv. medische instrumenten om hersenweefsel te activeren; cel- en gentherapie; en engineering van levende materialen), maar bijvoorbeeld ook nieuwe routes voor groene waterstofproductie, en technologieën voor het opwekken en opslaan van energie.

In het algemeen is het doel van de EIC-instrumenten hetzelfde gebleven: het opsporen en ondersteunen van baanbrekende technologieën en innovaties met het potentieel om op te schalen en (internationaal) marktleider te worden. Er is een instrument voor elk TRL-niveau (van R&D-werkzaamheden tot validatie en demonstratie). EIC blijft trouw aan zijn oude naam en blijft de ontwikkeling en opschaling van startende ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf (SME) ondersteunen.

Gemengde financiering

In de onderstaande tabel geven we een kort overzicht van de beschikbare budgetten. Let op: De projectbudgetten zijn slechts indicatief. Hogere budgetten worden in overweging genomen als daar goede redenen voor zijn.

CallTotale budgetBudget per projectSubsidiepercentage
EIC Pathfinder Open €168 miljoen€3 miljoen100%
EIC Transition Open€59,6 miljoen€2,5 miljoen100%
EIC Accelerator Open€592,5 miljoen€0,5 - €17 miljoen70% Gemengde financiering
EIC Pathfinder Challenges€132 miljoen€4 miljoen100%
EIC Transition Challenges€40,5 miljoen€2,5 miljoen100%
EIC Accelerator Challenges€494,76 - 496,76 miljoenMax. €15 miljoenGemengde financiering
 

Zoals uit de tabel blijkt, zijn er voor de EIC Accelerator instrumenten verschillende gemengde financieringsmodellen beschikbaar, bijvoorbeeld een combinatie van subsidiegeld met investeringen en aanvullende EIC-financieringsinstrumenten. Deze regels zijn vrij ingewikkeld! Aarzel dus niet om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen als u gebruik wilt maken van een EIC-instrument. Wij helpen u graag uw nieuwe horizon te verkennen.

Begin vandaag!

De eerste deadlines zijn in mei van dit jaar, zoals u ook in de onderstaande tabel kunt zien.

CallDeadlines
EIC Pathfinder Open19 mei 2021
EIC Transition Open22 september 2021
EIC Accelerator Open9 juni 2021
6 oktober 2021
EIC Pathfinder Challenges27 oktober 2021
EIC Transition Challenges22 september 2021
EIC Accelerator Challenges9 juni 2021
6 oktober 2021
 

Voor alle EIC Accelerator-instrumenten geldt een aanvraagprocedure in twee fasen. In de eerste fase dienen aanvragers een formulier van 5 pagina’s; een PowerPoint-presentatie van 10 slides; en een pitch van 3 minuten in om hun project te presenteren. Als u een kort voorstel wilt indienen, raden wij u aan eerst contact op te nemen met onze consultants. Zij kunnen u helpen het optimale moment te kiezen voor uw eerste indiening. 

De nieuwe aanvraagprocedure is noemenswaardig, omdat dit een trend is die we zowel in het nationale als internationale subsidielandschap steeds meer zien. Onze adviseurs ondersteunen u graag bij elk aspect van uw subsidieaanvraag, waaronder ook pitching, presentaties en projectpresentatievideo’s.

 

 

Volgt u ons al op LinkedIn?

 

Dit artikel delen via: LinkedIn