Deadline nadert: 2e oproep Horizon 2020 Expression of Interest

stop violence

De coronacrisis verandert langzaam van een kortstondige noodsituatie in een onwelkome maar blijvende aanwezigheid in ons dagelijks leven. Terwijl we proberen de mitigatiemaatregelen in lijn te brengen met onze dagelijkse activiteiten (of wellicht andersom), moeten we het feit onder ogen komen dat het virus wellicht niet voor eens en altijd zal worden verslagen, als een monster uit de oudheid dat wordt gedood door een dappere en allesomvattende held, maar mogelijk iets zal worden dat af en toe de kop opsteekt.

Stijgende irritatie

De maatregelen stellen onze sociale en economische veerkracht op de proef. Op verschillende vlakken is er is sprake van stijgende irritatie en politici worden in toenemende mate ter verantwoording geroepen voor hun daden of het vermeende gebrek daaraan. Ook in ons persoonlijk leven lopen de spanningen soms hoog op. In Frankrijk zouden de meldingen van huiselijk geweld in één week tijd met een derde zijn toegenomen als gevolg van lockdown maatregelen, aldus de staatssecretaris voor de gelijkheid. Ook de WHO meldde een toename van 60% in huiselijk geweld tegen vrouwen, onder andere als gevolg van de pandemische maatregelen. De veelgehoorde slogan “Stay safe, stay home” krijgt een bittere nasmaak.

Vijf nieuwe subsidieoproepen door Horizon 2020

Dat de behoefte groot is, moge duidelijk zijn. Dat actie is geboden, is ook duidelijk. Laten we nu een manier vinden om dat ook daadwerkelijk te doen. De vijf nieuwe subsidieoproepen gepubliceerd door het EU-financieringsinstrument HORIZON 2020 hebben precies dat doel voor ogen:

  • Herbestemming van productielijnen voor vitale medische benodigdheden en apparatuur.
  • Medische technologieën, digitale hulpmiddelen en kunstmatige intelligentie (AI) analyses om toezicht en zorg op hoge technologische voorbereidingsniveaus (TRL) te verbeteren.
  • Gedragsmatige, sociale en economische gevolgen van de reactie op de uitbraak.
  • Pan-Europese COVID-19 cohorten.
  • Netwerken van bestaande EU en internationale cohorten die relevant zijn voor COVID-19.

De vijf oproepen zijn specifiek gericht op het aanpakken van de sociale en economische dimensies van de gevolgen van de pandemische maatregelen in heel Europa. De gender-gerelateerde dimensies van ongelijkheden (o.a. in de gezondheidszorg, maar ook daarbuiten) die door het virus worden vergroot, worden expliciet op de agenda gezet. Zo ook de herbestemming van productieketens, zodat fabrikanten hun productielijnen binnen 48 uur kunnen aanpassen aan plotselinge pieken in de vraag naar strategische producten, zoals ventilatoren en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien wordt (pan-)Europese samenwerking sterk aangemoedigd, evenals het genereren van data uit verschillende EU lid- en geassocieerde staten. Zo leren we samen van de ontwikkelingen, successen en minder geslaagde acties in de verschillende landen.

Deadline 11 juni – Snelle actie geboden

Zoals bij alles wat met dit virus te maken heeft, is er de stimulans om snel te handelen. De nieuwe subsidieprogramma’s van HORIZON 2020 vormen hierop geen uitzondering: Gepubliceerd op 10 mei, zullen de calls al sluiten op 11 juni, dus snelle actie is geboden. Heeft u een innovatief idee dat een gestroomlijnde projectdefinitie vereist, of heeft u hulp nodig bij de voorbereiding van uw aanvraag? Meer informatie, zowel over de vijf HORIZON 2020-calls als over de diensten die wij aanbieden, is beschikbaar via onze website.

Dit artikel delen via: LinkedIn