De WBSO is een interessante regeling waarmee de Nederlandse overheid onderzoek en innovatie stimuleert. De regeling draait al een tijdje mee en inmiddels maken meer dan 20.000 bedrijven gebruik van de WBSO. De basisgedachte is door de jaren heen niet gewijzigd. Bent u als ondernemer bezig met technische innovaties en komt u in aanmerking voor de WBSO? Dan biedt de regeling u een vermindering van de afdracht loonbelasting (bedrijven) of een extra aftrekpost voor de inkomstenbelasting (zelfstandig ondernemers).
WBSO door de jaren heen
Van tijd tot tijd worden kleinere en grotere wijzigingen doorgevoerd. Zo is in 2016 de Research & Developmentaftrek (RDA) geïntegreerd met de WBSO. De RDA was het zusje van de WBSO en leverde een extra aftrekpost op de fiscale winst voor de overige R&D-kosten en -uitgaven gerelateerd aan projecten binnen de WBSO. Daarnaast zijn er beperkingen doorgevoerd als het gaat om het type projecten en activiteiten die binnen de WBSO vallen.
Ook op het gebied van het aanvragen is in de loop der jaren het een en ander gewijzigd. In het begin van de regeling werd er gewerkt met papieren aanvragen die tijdig, fysiek en op diskette, moesten worden ingediend. Voor een adviesbureau als Evers + Manders Subsidieadviseurs betekende dit dat twee keer per jaar een arbeidsintensief proces werd ingericht. Alle aanvragen van onze opdrachtgevers werden verzameld en op compleetheid gecontroleerd, waarna één van de medewerkers persoonlijk naar Zwolle afreisde om vele dozen met aanvragen aan de balie af te leveren.
WBSO sinds 2018 alleen nog digitaal en online in te dienen
Inmiddels is er veel veranderd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om de WBSO-aanvraag in te dienen via het digitale platform van RVO: eLoket. Dat gaat online. Tot dit jaar was het ook mogelijk de aanvraag offline voor te bereiden om deze vervolgens online via eLoket in te dienen.
Dat laatste is veranderd. Sinds 2018 is het alleen nog mogelijk om via het online aanvraagprogramma in te dienen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Het voordeel is dat RVO klantgegevens vooraf invult, net als bij uw aangifte inkomstenbelasting. Het nadeel is dat online werken de bekende risico’s met zich meebrengt en, zelfs in deze tijd van snel internet, hiccups oplevert. Daarnaast heeft niet iedere onderneming eHerkenning.
WBSO zonder zorgen aanvragen met Evers + Manders
Hoe de verbetering die RVO wil bereiken uitpakt, is nog even afwachten. Wel staat als een paal boven water dat u op Evers + Manders kunt rekenen. Wilt u weten hoe wij te werk gaan? Neem dan contact met ons op.
Wilt u graag dat wij contact met u opnemen, vul dan het onderstaande formulier in.
Contactformulier