Clean Hydrogen Joint Undertaking: Nieuwe kansen voor groene waterstof

Groene waterstof

 

“This momentous investment is essential to ensure the development of a dynamic hydrogen economy of diverse innovators, manufacturers, producers and end-users across the EU for a sustainable and prosperous hydrogen-based future.”

 

Bart Biebuyck, Executive Director van de Clean Hydrogen Partnership

 

Nog altijd bestaat ongeveer 40% van de energie import in Europa uit Russisch aardgas—een afhankelijkheid waar we ons in deze tijd allemaal pijnlijk van bewust zijn en die ook vanuit een milieu oogpunt problematisch is. De zoektocht naar groene alternatieven heeft een nieuwe urgentie. En alhoewel groene waterstof nog een lange weg te gaan heeft en bepaald geen quick fix is voor onze huidige problemen, ligt daar wellicht wel onze toekomst. Het Clean Hydrogen Partnership publiceerde vorige week de eerste oproep voor subsidieaanvragen met betrekking tot groene waterstof als onderdeel van het Horizon Europe programma.

Clean Hydrogen Partnership

De Clean Hydrogen Joint Undertaking is in 2021 opgericht als de opvolger van het eerdere FCH 2 JU. Het stelt zich tot doel om onderzoek naar, en de ontwikkeling en verbetering van, geavanceerde waterstoftechnologieën en toepassingen te versterken en te integreren. Het gedeelde aspect komt duidelijk terug in de drie partners—de Europese Commissie, Hydrogen Europe (als vertegenwoordiger van de industriële sector) en Hydrogen Europe Research (als vertegenwoordiger van de wetenschappelijke gemeenschap)—die samen de handen ineen slaan om een toekomst met groene waterstof dichterbij te brengen.

Welke projecten komen in aanmerking?

Het partnerschap vertegenwoordigt de gehele keten. Hetzelfde geldt voor de verschillende subsidieoproepen die zijn gepubliceerd binnen de Clean Hydrogen Joint Undertaking. De subsidie is gericht op projecten die zich bezighouden met groene waterstof én brandstofcellen. Er zijn 41 calls voor alle onderdelen in de keten en verschillende TRL niveaus—van groene waterstofproductie tot opslag en distributie, en het stimuleren van het gebruik in energie-intensieve industrieën, de luchtvaart en zwaar transport.

De 41 calls  zijn verdeeld over 7 thema’s:

  • 10 calls – productie van duurzame waterstof;
  • 11 calls – opslag en distributie;
  • 8 calls – transport;
  • 4 calls – warmte en elektriciteit;
  • 5 calls – doorkruisende thema’s;
  • 2 calls – waterstof valleys; en
  • 1 call – strategisch onderzoek.

Twee onderdelen die wellicht een kleine extra toelichting behoeven: De  waterstof ‘valleys’ hebben betrekking op het opzetten van een complete waterstofketen in een bepaalde regio. Ook zijn er de  ‘flagship’ projecten, waarvan het de bedoeling is dat de eindresultaten op de markt gebracht kunnen worden na het einde van het project.

Voorwaarden en subsidiebedragen

De specifieke subsidievoorwaarden verschillen per call. De maximale projectomvang ligt tussen de €7-30 miljoen. De subsidiepercentages liggen tussen de 60% voor commerciële bedrijven en 100% voor onderzoeksinstellingen en non-profit instellingen. Zoals we dat van oproepen binnen het bredere Horizon Europe programma gewend zijn, gaat het veelal om grote consortia.

In totaal is er maar liefst €300,5 miljoen beschikbaar. In deze eerste ronde wordt €179,5 miljoen uitgezet, voor de tweede ronde zal dit €121 miljoen zijn.

Wanneer indienen?

Zoals gezegd wordt de subsidie uitgezet in twee rondes. De eerste ronde is geopend op 1 maart en sluit op 31 mei 2022. De tweede ronde heeft een deadline van 20 september 2022. Let op: De thematische calls zijn verdeeld over deze rondes. Het is dus niet zo dat ieder thema tweemaal terug komt. Het is dus zaak u nu vast te verdiepen in de onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn.

Bent u bezig met technologie-ontwikkeling rondom groene waterstof, neem dan gerust contact op als u wilt weten of er mogelijk aansluiting te vinden is bij deze subsidiekans.

 

Volg ons op LinkedIn!

 

Dit artikel delen via: LinkedIn