de wbso gaat met haar tijd mee

De WBSO is een interessante regeling waarmee de Nederlandse overheid onderzoek en innovatie stimuleert. De regeling draait al een tijdje mee en inmiddels maken meer dan 20.000 bedrijven gebruik van de WBSO. De basisgedachte is door de jaren heen niet gewijzigd. Bent u als ondernemer bezig met technische innovaties en komt u in aanmerking voor de WBSO? Dan biedt de regeling u een vermindering van de afdracht loonbelasting (bedrijven) of een extra aftrekpost voor de inkomstenbelasting (zelfstandig ondernemers).

WBSO door de jaren heen

Van tijd tot tijd worden kleinere en grotere wijzigingen doorgevoerd. Zo is in 2016 de Research & Developmentaftrek (RDA) geïntegreerd met de WBSO. De RDA was het zusje van de WBSO en leverde een extra aftrekpost op de fiscale winst voor de overige R&D-kosten en -uitgaven gerelateerd aan projecten binnen de WBSO. Daarnaast zijn er beperkingen doorgevoerd als het gaat om het type projecten en activiteiten die binnen de WBSO vallen.

Ook op het gebied van het aanvragen is in de loop der jaren het een en ander gewijzigd. In het begin van de regeling werd er gewerkt met papieren aanvragen die tijdig, fysiek en op diskette, moesten worden ingediend. Voor een adviesbureau als Evers + Manders Subsidieadviseurs betekende dit dat twee keer per jaar een arbeidsintensief proces werd ingericht. Alle aanvragen van onze opdrachtgevers werden verzameld en op compleetheid gecontroleerd, waarna één van de medewerkers persoonlijk naar Zwolle afreisde om vele dozen met aanvragen aan de balie af te leveren.

WBSO vanaf 2018 alleen nog digitaal en online indienen

Inmiddels is er veel veranderd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om de WBSO-aanvraag in te dienen via het digitale platform van RVO: eLoket. Dat gaat online. Tot dit jaar was het ook mogelijk de aanvraag offline voor te bereiden om deze vervolgens online via eLoket in te dienen.

Dat laatste gaat veranderen. Vanaf 2018 is het alleen nog mogelijk om via het online aanvraagprogramma in te dienen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Het voordeel is dat RVO klantgegevens vooraf invult, net als bij uw aangifte inkomstenbelasting. Het nadeel is dat online werken de bekende risico’s met zich meebrengt en, zelfs in deze tijd van snel internet, hiccups oplevert. Daarnaast heeft niet iedere onderneming eHerkenning.

WBSO zonder zorgen aanvragen met Evers + Manders

Hoe de verbetering die RVO wil bereiken uitpakt, is nog even afwachten. Wel staat als een paal boven water dat u op Evers + Manders kunt rekenen. Wilt u weten hoe wij te werk gaan? Neem dan contact met ons op.

Wilt u graag dat wij contact met u opnemen, vul dan het onderstaande formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Met de Evers + Manders WBSO App zelf uw fiscaal voordeel uitrekenen

Inzicht krijgen in wat de WBSO oplevert is nu eenvoudiger dan ooit. Evers + Manders Subsidieadviseurs heeft daarvoor een WBSO App ontwikkeld. De WBSO App rekent uit welk voordeel de WBSO u kan opleveren.

Wat is de WBSO?

De WBSO is een fiscale maatregel om innovatie door het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren: Bedrijven kunnen de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw R&D-project. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur. U kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via uw belastingaangifte. Bedrijven dragen minder loonheffing af en zelfstandigen krijgen een vaste aftrek.

Wat rekent de WBSO App uit?

De opbrengst van de WBSO voor 2017 wordt berekend aan de hand van het aantal uren dat uw onderneming aan de WBSO-projecten besteed maal een uurloon plus eventuele andere kosten en uitgaven die u maakt. Hier wordt vervolgens een percentage op losgelaten.

De WBSO kent twee schijven, elk met een eigen percentage. Dit maakt het berekenen van uw voordeel niet altijd even inzichtelijk. Daarnaast kunt u, als het gaat om de kosten/uitgaven, gebruik maken voor een forfait. In dat geval krijgt u een vergoeding gebaseerd op basis van het aantal WBSO-uren. Dit maakt een snelle berekening van uw voordeel er niet eenvoudiger op.

De WBSO App van Evers + Manders Subsidieadviseurs maakt de berekening van het voordeel een stuk eenvoudiger. U kunt een WBSO aanvraag zelf opstellen of u daarbij door Evers + Manders Subsidieadviseurs laten ondersteunen en nog meer profiteren van onze kennis en ervaring.

App downloaden?

De WBSO-calculator van Evers + Manders Subsidieadviseurs is gratis te downloaden in Google Play. Op het moment is deze alleen beschikbaar voor Android.

Link naar Google Play om de Evers + Manders WBSO App te downloaden

Voor meer informatie of hulp bij het aanvragen kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen.

WBSO subsidie 2017 en Prinsjesdag

Prinsjesdag is niet alleen de dag van de miljoenennota. Ook het nieuwe belastingplan wordt gepresenteerd. Dit plan heeft natuurlijk een directe uitwerking op uw eigen portemonnee. Daarnaast bevat het belastingplan onder andere informatie over de WBSO subsidie 2017. De WBSO, oftewel de Wet ter Bevordering van Speur- en Ontwikkelingswerk, is een fiscale maatregel om onderzoek en innovatie te stimuleren binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Ongeveer 23.000 bedrijven maken gebruik van de WBSO.

wijzigingen in de wbso

In 2016 zijn binnen de WBSO een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. In 2017 zijn er geen inhoudelijke wijzigingen. 

Het budget voor de WBSO in 2017 is € 1.205 miljoen. Dit is € 62 miljoen meer dan in 2016 en hoger dan eerder was uitgelekt. 

percentages en plafond

De WBSO blijft werken met twee schijven. De grens van de eerste schijf ligt bij € 350.000. Binnen deze eerste schijf is de afdrachtvermindering 32% (40% voor starters). Daarboven geldt een percentage van 16%. 

Ook kosten en uitgaven die u heeft in het kader van de WBSO-projecten komen in aanmerking voor de WBSO. Sinds 2016 worden deze verrekend met de loonbelasting. Voor 2017 is de situatie onveranderd.

Met de integratie van WBSO en RDA in 2016 was ook het plafond afgeschaft. Ook in 2017 is er geen maximum gesteld aan de afdrachtvermindering voor een onderneming. 

Weten hoe de WBSO exact werkt en wat deze voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

WBSO aanvragen

Als u in januari 2017 meteen van de WBSO wilt profiteren, dan vraagt u deze deze uiterlijk 30 november 2016 aan. Evers + Manders Subsidieadviseurs vraagt de WBSO voor heel veel bedrijven aan, van klein tot groot. We komen graag een keer langs om onze aanpak te bespreken.

andere innovatiesubsidies aanvragen

Naast de WBSO is Evers + Manders Subsidieadviseur specialist in een groot aantal andere innovatiesubsidies. Hierbij kan gedacht worden aan zowel Nationale als Europese trajecten. Ons dienstenpakket bestaat uit het Subsidieadvies en strategieProjectdefinitie en samenwerkingProjecttoetsing en subsidieaanvragen en Compliance en ondersteuning.